ANP

Steven Berghuis verruilt Feyenoord definitief voor aartsrivaal Ajax. De 29-jarige aanvaller tekent een contract voor vier seizoenen en levert Feyenoord tussen de 4 en 5,5 miljoen euro op.

Berghuis kwam in de zomer van 2016 op huurbasis van Watford naar Feyenoord, dat hem een jaar later overnam van de Engelse club. Hij speelde 199 duels voor de Rotterdammers en was daarin goed voor 87 doelpunten en 64 assists. In 2017 veroverde de buitenspeler de landstitel met Feyenoord.

De vierde

Berghuis is na Henk Groot (1965), Jan Everse (1977) en Arnold Scholten (1995) de vierde Feyenoorder die direct naar Ajax verhuist. Groot en Scholten hadden voor hun Feyenoord-periode al voor Ajax gespeeld en keerden eigenlijk terug.

Feyenoord-icoon Wim Jansen koos in 1980 voor een avontuur in Amsterdam na eerst een seizoen bij Washington Diplomats te hebben gevoetbald. Anwar El Ghazi, Jurriën Timber, Noa Lang en Richard Knopper maakten als jeugdspeler de overstap.

Arnold Scholten in maart 1996 tijdens zijn eerste seizoen na de overstap van Feyenoord naar Ajax Pro Shots

De transfer van Berghuis, aanvoerder en dé vedette van Feyenoord de afgelopen jaren, naar de oude rivaal mag op zijn minst opmerkelijk genoemd worden.

Bij zijn contractverlenging tot 2022 twee jaar geleden kwamen de aanvaller en Feyenoord overeen dat hij deze zomer voor minimaal 4 miljoen euro mocht vertrekken. Daarmee voorkwamen de Rotterdammers dat hun beste speler die zomer naar PSV zou verkassen, óf een jaar later transfervrij de deur uit zou lopen.

Concurrentie

Berghuis, die bij Ajax voor de positie rechts voorin de concurrentie zal moeten aangaan met de Brazilianen Antony en David Neres, kiest met zijn overgang niet direct de weg van de minste weerstand.

Hoewel Feyenoord het op sportief vlak al jaren tegen Ajax aflegt, is in de ogen van de fans nog altijd sprake van een hevige rivaliteit. Een transfer van Rotterdam naar Amsterdam ligt dan ook uiterst gevoelig.

Het lijstje van spelers die de 28-voudig international, die tijdens het afgelopen EK tweemaal als invaller in actie kwam, voorgingen is dan ook kort.

Pro Shots

Berghuis begon zijn profloopbaan bij FC Twente, waarna hij via een huurperiode bij VVV-Venlo bij AZ belandde. In Alkmaar maakte hij indruk en dat leidde in 2015 tot een transfer naar het Engelse Watford, dat destijds in de Premier League speelde.

Daar kwam de creatieve linkspoot amper uit de verf. Elf wedstrijden speelde hij slechts in Engeland, reden genoeg om zich een jaar te laten verhuren aan Feyenoord. Na dat eerste seizoen in Rotterdam-Zuid nam Feyenoord hem medio 2017 voor 6,5 miljoen euro over van Watford.

Het afgelopen seizoen was Berghuis bij Feyenoord in de eredivisie goed voor 18 doelpunten en 14 assists.

STER reclame