Ten Hag wil overwinteren in de Champions League: "Werken aan details"

Erik ten Hag heeft met Ajax een duidelijke wens voor het komende seizoen. De trainer wil met de Amsterdammers overwinteren in de Champions League, iets wat de afgelopen twee seizoenen niet lukte.

"Dat is meer dan een wens. Maar daarvan weet je ook dat je heel erg afhankelijk bent van de loting. Het is één jaar gelukt in de tijd dat ik hier ben. Twee keer is het net niet gelukt. Details bleken toen beslissend. En daar moeten we aan werken. Dat die details onze kant op vallen."

Ten Hag is met Ajax in de Lutte op trainingskamp en was daar duidelijk over de doelstellingen: naast overwinteren in de Champions League opnieuw kampioen worden.

Aanvallende versterkingen

Ajax is nog op zoek naar aanvallende versterkingen. "Je zou zeggen dat we het aardig voor elkaar hebben als er niemand weg gaat", zei Ten Hag. "Maar ik ben wel op zoek naar nieuwe prikkels voor de ploeg."

Ajax hoopt nog steeds op de komst van Kamaldeen Sulemana en Steven Berghuis. Directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft al een klein jaar contact met Sulemana. De 19-jarige Ghanese aanvaller van het Deense Nordsjælland kreeg onlangs een rondleiding in de Johan Cruijff Arena. Maar hij staat ook in de belangstelling van Manchester United en een Franse club. "Maar als Overmars ergens zijn tanden in zet, dan laat hij niet snel los", zei Ten Hag.

Ajax en Feyenoord hebben nog geen overeenstemming bereikt over de transfer van Berghuis. De aanvoerder heeft in zijn contract staan dat hij Feyenoord voor 4 miljoen euro mag verlaten, maar volgens Feyenoord is er alleen een minimumbedrag van 4 miljoen euro vastgesteld. "Het is nu een zaak van juristen", liet technisch directeur Frank Arnesen van Feyenoord vrijdag weten. "Ik ga daar nu niets over zeggen", stelde Ten Hag.

Strijd onder de lat

Een interessant thema in de voorbereiding wordt de strijd tussen de doelmannen. Maarten Stekelenburg was in de tweede helft van afgelopen seizoen de nummer één, maar met de aankopen Remko Pasveer en Jay Gorter ligt die strijd weer helemaal open. En ook Andre Onana staat nog altijd onder contract bij Ajax.

Remko Pasveer Pro Shots

Ten Hag heeft nog geen keuze gemaakt. "Ze zijn er nog niet eens allemaal", lacht de trainer. "In die fase zitten we nog lang niet. We moeten natuurlijk ook de situatie van Onana bekijken. Hoe dat zich ontwikkelt. Stekelenburg heeft door afgelopen seizoen een streepje voor. Maar met Pasveer hebben we de op-één-na beste keeper naar Amsterdam gehaald. Zo proberen op iedere positie zo'n strijd te laten ontbranden."

'Van Gaal uitstekende keuze'

Ten Hag ging op de persconferentie ook nog even in op de mogelijke aanstelling van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal. "Een uitstekende keuze. Laten we hopen dat Louis er voor open staat. Dat is belangrijk voor het Nederlands voetbal. Het is nodig dat de boel wordt opgeklopt."

Vindt hij het niet jammer dat de KNVB toch weer bij Van Gaal uitkomen en daarmee een hele generatie trainers overslaat? "Die moeten dan wel beschikbaar zijn, dat is misschien ook een factor."

Voor de rest wil Ten Hag niet teveel in gaan op andere namen. "Daarvoor kun je beter naar Zeist rijden", zegt hij resoluut.

Erik ten Hag over Van Gaal: 'Uitstekende keuze'

STER reclame