Louis van Gaal als coach langs het veld Pro Shots

Tien dagen nadat bondscoach Frank de Boer en de KNVB tot de conclusie waren gekomen dat het beter was dat hun wegen zouden scheiden, lijkt de voetbalbond een opvolger te hebben gevonden. Donderdag werd bekend dat KNVB-directeuren Nico-Jan Hoogma en Eric Gudde naar Portugal zijn afgereisd voor een gesprek met Louis van Gaal.

De Amsterdamse trainer is de nummer één kandidaat. En het goede nieuws voor de KNVB: Van Gaal, die over een maand zeventig wordt, liet voordat hij benaderd werd voor de functie aan het Franse L'Équipe weten het bondscoachschap "een eer" te vinden.

Hij staat dus open voor een derde termijn als bondscoach van het Nederlands elftal. "Ik zal er zeker over nadenken."

Haast

Er is haast geboden. Op 1 september begint Oranje aan een cruciale week in de WK-kwalificatie. In een tijdsbestek van zeven dagen wordt gespeeld tegen Noorwegen (uit), Montenegro (thuis) en Turkije (thuis). Tickets voor Qatar zullen dan nog niet worden geboekt, maar mocht het die week misgaan, dan is het mondiale eindtoernooi wel ineens heel ver weg.

'De internationals van Oranje hebben niet zo veel te willen'

"Ik neem aan dat ze niet zomaar in het vliegtuig zijn gestapt", toont Jeroen Stekelenburg, Oranje-watcher namens de NOS, zich optimistisch. "Hoogma had het vorige week over een profielschets, maar eigenlijk had hij het gewoon over Van Gaal: iemand met het aura van Koeman, die de baas is en op korte termijn kan worden aangesteld. Het lijkt één en één is twee."

Krediet verspeeld

Vorig jaar betrok de KNVB de spelersgroep bij de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Toen duidelijk werd dat de spelers niet zaten te wachten op Van Gaal, kwam Frank de Boer in beeld. "Na alles wat de spelers over hem hebben gezegd, zou hij weleens met achterstand binnen kunnen komen", vermoedt oud-international Ron Vlaar. "Ik ben heel benieuwd hoe hij dat gaat doen als hij het daadwerkelijk wordt."

Stekelenburg vindt het logisch dat de spelers nu niet meer worden betrokken bij de keuze. "Die hebben hun krediet verspeeld. Ze kregen destijds hun zin: doorgaan op de lijn-Koeman, geen autoritaire trainer. Maar na de mislukking op dit EK heeft de KNVB besloten alsnog naar Portugal te gaan. Ik denk niet in samenspraak met de spelers. En dat hebben ze maar te accepteren. Verstandig ook. De vrijheid van De Boer bleek niet te werken."

Andries Jonker, assistent van Van Gaal bij FC Barcelona (2002/2003) en Bayern München (2009-2011) en bij Oranje actief als rechterhand van Van Gaal in 2000-2002 en 2014, was verbaasd toen hij vernam dat de spelersgroep niet zo'n trek had in de succescoach die Oranje zeven jaar geleden naar de derde plaats op het WK in Brazilië leidde.

Andries Jonker en Louis van Gaal bij Bayern München ANP

"Dat heeft mij verbaasd en ik kan het mij nauwelijks voorstellen. Louis had toen heel goed in de gaten dat het werken met een nationaal team iets heel anders is dan het werken met een clubteam. Vrijwel alle toonaangevende spelers waren er in 2014 bij en er is zowel tijdens als na het toernooi geen negatief woord gevallen vanuit de kant van de spelers."

Spelers beter maken

Vlaar was tijdens dat WK in 2014 een van de steunpilaren in de Nederlandse defensie. Hij heeft Van Gaal, die destijds bezig was aan zijn tweede periode als bondscoach van Oranje, lange tijd van dichtbij meegemaakt. De centrumverdediger, die in februari zijn carrière beëindigde, heeft goede herinneringen aan die tijd.

"Een van de beste trainers die ik heb gehad tijdens mijn beste periode in mijn carrière. Hij gaat op echt alle details in en laat helemaal niets aan het toeval over. Hij is ontzettend veeleisend, maar kan spelers echt beter maken. Het is ook echt zijn doel om spelers beter te maken. Je moet Van Gaal leren kennen, dan is hij niet die strenge trainer."

Louis van Gaal spreekt Ron Vlaar toe op het WK 2014 in Brazilië ANP

Frans Hoek, die als keeperstrainer met Van Gaal werkte bij FC Barcelona, Bayern München, Manchester United en het Nederlands elftal, beaamt de woorden van Vlaar. "Hij gaat heel gedetailleerd te werk. Dat begint al bij de selectie, het spel dat hij wil spelen, het selectiebeleid. Alle spelers worden intensief gevolgd, ook op blessures en wedstrijdfitheid. Vervolgens zorgt hij voor een uitgebalanceerde groep. Hij kiest voor het beste team, nooit voor een individu."

Ook elke tegenstander ondergaat een intensieve analyse, weet Hoek. "Hoe ze spelen, wat alle kwaliteiten zijn. Alles wordt onderzocht. Het hele pakket. Alles komt onder de loep. Hij overlegt ook veel met de spelers, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Zoals het spelsysteem in 2014: dat werd overlegd met de belangrijkste spelers. En of hij autoritair is? Hij is duidelijk, heel duidelijk."

Al vijf jaar geen trainer meer

Nadeel zou wel kunnen zijn dat Van Gaal al vijf jaar geen ploeg meer onder handen heeft gehad. "Zijn laatste klus was bij Manchester United in 2016. Geen onverdeeld succes trouwens", roept de twijfelende Stekelenburg in herinnering.

"We zien hem nog wel bij Ziggo, maar dat is wat anders. Ik denk niet dat hij het gevoel met het topvoetbal is verloren, maar vijf jaar is wel lang. Het voetbal evolueert toch."

Louis van Gaal bij zijn laatste club, Manchester United. Links naast hem: Ryan Giggs en rechts naast hem Albert Stuivenberg en Frans Hoek ANP

Hij zou dan ook eerder pleiten voor mensen als Erik ten Hag en Peter Bosz. "Die staan toch meer met hun voeten in de klei. Aan de andere kant: Van Gaal weet natuurlijk wel wat het is om in een korte periode spelers op scherp te zetten."

Jonker ziet geen probleem in de langdurige absentie van Van Gaal aan het wedstrijdfront. "Louis is nog altijd een expert van het nationale en internationale voetbal. Hij werkt ook nog steeds voor tv en geloof me: hij gaat daar echt niet zitten als hij niet weet waar hij over praat. Als je je over één ding niet druk hoeft te maken, is het wel of hij volledig op de hoogte is."

Omdat over zeven weken de volgende WK-kwalificatiewedstrijd is, hoopt de KNVB snel spijkers met koppen te kunnen slaan. "Louis is daarom de beste oplossing nu", zegt Jonker. "Er is geen betere. Een buitenlander moet eerst zijn weg vinden en daar is geen tijd voor. En een andere Nederlandse coach staat altijd ter discussie."

Andere koek

"Van Gaal is wel echt de baas", is Stekelenburg stellig. "Hij heeft de boel al op scherp gezet met zijn optreden bij de Oranjevrouwen", verwijst de verslaggever naar het 'veredeld stelletje sterren', waarmee Van Gaal het Nederlands elftal leek te bedoelen. "Het gaat heel interessant worden als hij het daadwerkelijk wordt. Van Gaal is andere koek dan De Boer. En dat is misschien wel nodig ook nu."

Louis van Gaal overhandigt Sarina Wiegman de Best FIFA Women’s Coach 2020 Award ANP

De vraag rijst wel wat gaat veranderen bij Oranje met Van Gaal aan het roer. "Ik denk niet dat het idee van Frank de Boer met 5-3-2 heel gek was", oppert Jonker. "We hebben op dit moment geen vleugelspitsen van topniveau. Dus je kan wel roepen dat je met drie spitsen wil spelen, maar met wie dan? Louis zal een oplossing moeten zoeken om te winnen. Maar aan duidelijkheid zal het niet ontbreken. Daar staat hij garant voor."

Aan motivatie zal het in ieder geval niet schorten, denkt Hoek. "Vergeet niet dat er bij Van Gaal door zijn tijd bij Manchester United nog wat eerzucht zit. Want zo wil hij niet eindigen als trainer."

Zeven jaar geleden was Louis van Gaal voor het laatst bondscoach:

Van Gaal in 2014 bij Oranje: streng, veeleisend en temperamentvol

STER reclame