Artsen zonder Grenzen
NOS Nieuws

Artsen zonder Grenzen vertrekt uit Tigray na moord op drie hulpverleners

De teams van Artsen zonder Grenzen vertrekken uit drie steden in de deelstaat Tigray in Noordoost-Ethiopië. Aanleiding is de moord op drie medewerkers van de noodhulporganisatie. Medische en humanitaire hulpverleners moeten veilig hun werk kunnen doen, stelt de organisatie. Op dit moment kan de veiligheid van de medewerkers in de regio niet worden gegarandeerd.

De twee mannen van 31 en een vrouw van 35 waren aan het werk namens de Spaanse tak van het AzG. Op 24 juni werden ze vermoord, terwijl aan hun kleding en auto duidelijk te zien was dat ze van de hulporganisatie waren.

AzG meldde dat het niet meer lukte om contact te krijgen met de drie toen ze onderweg waren. De volgende dag werden hun lichamen gevonden, enkele meters van hun voertuig.

'Patiënten zullen overlijden'

Artsen zonder Grenzen roept partijen die in de regio actief zijn op een onderzoek in te stellen naar de moorden en met een verklaring te komen. Geen van de partijen die actief is in Tigray heeft tot nu toe de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist en er blijft veel onduidelijk over de omstandigheden waaronder ze om het leven kwamen.

NOS/ Stijn Postmus

De beslissing om weg te gaan uit de steden Abi Adi, Adigrat en Axum heeft grote medische en humanitaire gevolgen voor de inwoners van Tigray. "We weten dat talloze patiënten zonder medische hulp achterblijven en dat sommigen van hen zullen overlijden", schrijft een woordvoerder van AzG in een verklaring.

De hulporganisatie is sinds 2002 in de regio aanwezig, toen het conflict daar begon. Burgers, medisch personeel en hulpverleners worden niet gespaard en zelfs tegengewerkt. Ambulances worden geplunderd en afgelopen maand werden hulpverleners door militairen tegengehouden om te voorkomen dat ze de gewonden van een luchtaanval konden behandelen.

De VN heeft milities van het Tigray People's Liberation Front (TPLF) opgeroepen om "onmiddellijk en definitief" het staakt-het-vuren te steunen dat de Ethiopische regering vorige week eenzijdig heeft afgekondigd.

De TPLF-strijders noemden het eenzijdig uitroepen van het bestand om hulp toe te laten "een zieke grap", omdat het volgens hen juist de regering is die humanitaire hulp heeft geweigerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl