Ouders protesteren na de ontvoering van leerlingen van een andere school in Kaduna AFP

In het noordwesten van Nigeria zijn zo'n 150 leerlingen vermist na een aanval op hun middelbare school. Dat zeggen een schoolbestuurder en een ouder van een vermiste leerling tegen persbureau Reuters.

Gewapende mannen wisten in de nacht van zondag op maandag de beveiligers van de christelijke kostschool te overmeesteren. Ze ontvoerden vervolgens een grote groep scholieren uit hun slaapvertrek en namen de groep mee naar een nabijgelegen bos. Volgens de politie wisten zeker 25 kinderen en een lerares te ontkomen.

Op de Bethel Baptist High School in Kaduna zitten ongeveer 180 leerlingen. Zij maakten de afgelopen dagen hun examens.

Rebellen en criminelen

In het noordwesten van Nigeria zijn ontvoeringen aan de orde van de dag. Sinds december zijn in de regio al zeker duizend scholieren ontvoerd. De meeste kinderen komen terug, maar ruim 150 leerlingen zijn nog altijd vermist.

Eerder waren terreurgroepen Boko Haram en Islamitisch Staat verantwoordelijk voor ontvoeringen van grote groepen schoolkinderen in Nigeria. Nu zijn het vooral rebellen en criminelen die met de ontvoeringen geld willen verdienen of iets gedaan willen krijgen van de lokale machthebbers.

De aanval op de christelijke kostschool is vermoedelijk het werk van zo'n militante groep. Zondag werden door een soortgelijke groep ook zes mensen uit een ziekenhuis in de regio ontvoerd.

Afgelopen februari spoorde de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari lokale overheden aan om niet langer geld en auto's aan rebellen te verstrekken in ruil voor de terugkeer van ontvoerde kinderen en volwassenen. Het beleid zou averechts werken, waarschuwde Buhari.

STER reclame