NOS

Goedemorgen! De koning en koningin gaan voor een staatsbezoek naar Berlijn. En de rechter doet uitspraak in de zaak tegen Wibra over het inhalen van onderuren.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

We beginnen met het weer. In de ochtend is veel bewolking aanwezig, maar op een enkele bui na is het droog. Het is daarbij een graad of 15. Ook overdag overheerst de bewolking en daaruit kan nog wat regen of een bui vallen. Later breekt de zon af en toe door. Het wordt maximaal 20 graden en er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het eerste staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima sinds lange tijd begint. Het paar vliegt voor drie dagen naar Duitsland. Het bezoek is de afsluiting van de reizen die ze de afgelopen jaren maakten met handelsmissies naar de Duitse deelstaten.
  • De rechter doet uitspraak in de zaak die vakbond FNV aanspande tegen winkelketen Wibra. Winkelmedewerkers konden door de lockdown minder werken. De vakbond wil niet dat mensen onderuren moeten inhalen, omdat de Wibra corona-loonsteun kreeg.
  • Studenten van de TU Delft starten hun poging het wereldrecord voor de langst gereden afstand met een waterstofauto te verbreken. In Helmond proberen ze dertig uur lang non-stop meer dan 1000 kilometer te rijden met hun zelfgebouwde voertuig.
  • Twee mannen staan voor de rechter omdat ze ervan worden verdacht een testlocatie in het Brabantse Beek en Donk te hebben vernield met zwaar vuurwerk.

Wat heb je gemist?

Door strenge stikstof- en klimaatregels is er in gebieden met kwetsbare natuur op langere termijn geen landbouw meer mogelijk. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving in een advies aan een volgend kabinet.

Komende decennia krijgt de landbouw te maken met steeds strengere stikstofregels. Het planbureau, dat onderzoek doet naar de gevolgen van beleid op het gebied van milieu, natuur en ruimte, waarschuwt voor de ingrijpende gevolgen in sommige gebieden. Het zou gaan om een "ongekende transformatie van het landelijke gebied".

In bepaalde regio's zal bijvoorbeeld geen ruimte meer zijn voor veehouderij en akkerbouw. Zelfs niet wanneer boerenbedrijven aanpassingen doen, zoals het aanpassen van de stallen of het geven van ander veevoer.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Eindelijk een lichtpuntje voor Zimbabwe. Want na jaren van droogte staat het land een goede maisoogst te wachten; de grootste sinds de start van Zimbabwes omstreden landhervormingsprogramma.

Een nieuwe generatie jonge boeren verruilt de stad voor het platteland:

Recordoogst verwacht in Zimbabwe: 'Nu kunnen we ook eten gaan verkopen'

Fijne maandag!

STER reclame