NOS Nieuws

Vakantiegangers in verwarring door coronaregels, ANWB platgebeld

Op de bonnefooi naar Zuid-Europa? Dat zit er deze zomer niet in. Het wordt een vakantie die door de coronamaatregelen heel wat planning vereist. De ANWB merkt dat er nog veel onduidelijkheid is bij vakantiegangers die naar het buitenland willen.

Vandaag over een week begint in de noordelijke provincies de schoolvakantie. Het enthousiasme om naar het buitenland te gaan is groot, constateert de ANWB, maar er zijn veel vragen over inreisbeperkingen, doorreizen en de coronamaatregelen op bestemming.

"Mensen willen bijvoorbeeld weten hoe oud een PCR-test mag zijn. Of hoe ze moeten bewijzen dat hun kinderen negatief getest zijn", zegt Josje Majoor, die verantwoordelijk is voor de ANWB Reiswijzer. De antwoorden op die vragen lopen nogal uiteen, omdat de coronaregels in ieder land verschillen.

Puzzel

Zeker voor wie met de auto op vakantie gaat en meerdere landen moet doorkruisen, is het een puzzel. Zo vraagt Italië om een PCR-test die niet ouder is dan 48 uur (ook voor kinderen vanaf 6 jaar). Dat betekent dat vakantiegangers uit Nederland behoorlijk moeten doorrijden om te zorgen dat het testbewijs bij aankomst in het land niet verlopen is. Onderweg is zo'n testbewijs dan weer niet nodig: Duitsland heeft geen inreisbeperkingen en ook Zwitserland heeft geen restricties voor doorreizigers.

Dit gezin moet de reis met de camper naar het Gardameer daarom goed plannen om op tijd in Italië te zijn:

Niet rustig en zorgeloos op vakantie, maar doorrijden en puzzelen richting Italië

"Het is altijd al verstandig om voorbereid op reis te gaan. Maar nu is alles tien keer zo ingewikkeld. Je moet je 'corona-administratie' echt op orde hebben", zegt Majoor.

Dat geldt ook voor vakantiegangers die het vliegtuig nemen. "We horen dat luchtvaartmaatschappijen soms extra eisen stellen. Ze willen bijvoorbeeld dat je naast een vaccinatiebewijs ook een negatieve PCR-test kunt laten zien. Ze zijn daarmee strenger dan het land waar ze naartoe vliegen. Dat komt omdat zij de verantwoordelijkheid dragen bij het inreizen."

Problemen met Europees reisbewijs

Vakantiegangers kunnen sinds 1 juli hun Europese reisbewijs downloaden in de CoronaCheck-app. De QR-code is te downloaden als je volledig gevaccineerd bent, een negatieve testuitslag hebt of als je minder dan zes maanden geleden hersteld bent van corona. Maar het Europese systeem werkt nog niet helemaal zoals het moet, ook al is het vakantieseizoen begonnen.

Zo hadden sommige mensen vrijdag problemen bij het inladen van hun negatieve testbewijs van de GGD in de CoronaCheck-app. Ook de speciale scan-app waarmee vervoerders als KLM en Transavia de QR-codes van reizigers moeten scannen, was de afgelopen dagen nog niet beschikbaar.

Bij vakantiegangers is daarnaast verwarring over aanvullende eisen van sommige lidstaten. Wie bijvoorbeeld naar Griekenland wil vliegen, moet vooraf een online-gezondheidsverklaring invullen. Volgens reisorganisatie TUI komt dat nu voor te veel reizigers als een verrassing op de luchthaven.

De situatie in een vakantieland kan binnen een week helemaal veranderen.

Josje Majoor, ANWB

Kortom: reizigers moeten gewapend met de juiste voorkennis en documenten van huis gaan. En ook op bestemming is het verstandig om de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken regelmatig te checken.

Majoor: "De situatie in een vakantieland kan binnen een week helemaal veranderen. Onze Reiswijzer wordt dagelijks bijgewerkt. Soms zetten mensen in de vakantie hun telefoon uit, maar houd je telefoon dit jaar vooral bij de hand."

NOS op 3 heeft ook een reiswijzer voor de populairste vakantielanden. Check hier welke regels op jouw bestemming gelden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl