NOS NieuwsAangepast

Afspraak maken via testenvoorjereis.nl kan, problemen nog niet helemaal voorbij

De site waar vakantiegangers een gratis test kunnen aanvragen blijft kampen met problemen. Het is de bedoeling dat mensen straks via meerdere commerciële aanbieders een test kunnen inplannen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) dat er vandaag één testaanbieder is gekoppeld aan de site. Andere partijen volgen de komende dagen.

De eerste aanbieder is Coronasneltest Nederland met veertien testlocaties, met name in het westen van het land. Aan het begin van de avond was het nog niet mogelijk om een testafspraak te maken. Inmiddels kan er wel een online-afspraak gemaakt worden.

De minister roept vakantiegangers op nog even te wachten met het maken van een afspraak als ze nog niet de komende dagen op reis gaan. Van Nieuwenhuizen schrijft verder aan de Kamer dat het een "uitdaging" was voor de commerciële partijen die de test gaan uitvoeren om de aansluiting op de systemen, waaronder de CoronaCheck-app, op tijd rond te krijgen. De aansluiting komt nu, zo zegt de minister, "stap voor stap" tot stand.

Telefonische afspraak

Door de problemen was het vandaag niet mogelijk voor mensen om via de speciaal daarvoor ingerichte site, testenvoorjereis.nl, een test in te plannen. Wel kon er telefonisch een afspraak worden gemaakt bij de GGD, daar was het vandaag dan ook "ongelooflijk druk".

Tot 16.00 uur heeft de GGD ruim 55.000 testafspraken voor reizigers gemaakt. Het zou kunnen dat niet iedereen op de locatie naar keuze terecht kan maar er waren genoeg testplekken volgens de GGD. Dagelijks kan de GGD 35.000 testen voor reizen aan, in totaal ruim 2.1 miljoen testen in de twee vakantiemaanden.

Hoeveel commerciële

Het blijft onduidelijk hoeveel testbedrijven aangesloten worden op het systeem. Dat kan om technische redenen tot 14 juli worden gedaan. Hierdoor is ook nog niet duidelijk wat de testcapaciteit zal zijn. Het ministerie verwacht dat er deze zomer maximaal 3,5 miljoen testen uitgevoerd moeten worden.

Het kabinet wilde aanvankelijk geen gratis reistesten maar in de Tweede Kamer was daar wel een meerderheid voor. Daarom werd er deze maand pas gestart met het opzetten van de testlijnen, die morgen al klaar zouden moeten zijn. Afgelopen maandag werden de contracten getekend met de commerciële testaanbieders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl