Tessie Savelkouls ProShots

De judoka's Tessie Savelkouls en Sanne Verhagen mogen volgende maand naar de Olympische Spelen. De twee zijn door het bondsbestuur voorgedragen bij NOC*NSF.

De deelname van Savelkouls (+78 kg) is opvallend. De 29-jarige is net weer fit bevonden na een zware knie- en voetblessure, opgelopen in februari 2020. "Tessie heeft echt een ongelooflijke prestatie geleverd. De wijze waarop ze haar revalidatie fysiek en mentaal heeft aangepakt, is indrukwekkend", zegt directeur topsport Tjaart Kloosterboer.

Een jaar geleden werd betwijfeld of Savelkouls überhaupt ooit nog normaal zou kunnen lopen.

Klaar voor de Spelen

"Onze olympische coaches geven unaniem aan dat Tessie klaar is voor de Spelen. Samen met de bevindingen van de medische staf heeft dat geleid tot het besluit om Tessie mee te nemen naar Tokio", benadrukt Kloosterboer.

Vorige maand bracht verslaggever Matthijs Weststrate een bezoek aan Tessie Savelkouls:

Judoka Savelkouls droomt na wonderbaarlijk herstel alweer van Spelen

Verhagen komt uit in de klasse tot 57 kg. Door haar deelname mag Nederland ook meedoen aan de wedstrijd voor gemengde landenteams.

"Met de selectie van Sanne Verhagen zijn we natuurlijk ook enorm blij", aldus Kloosterboer. "Op de eerste plaats voor haarzelf, maar ook voor het mixteam betekent dit goed nieuws."

Acht andere judoka's waren al zeker van Tokio, waar van 23 juli tot en met 8 augustus de uitgestelde Olympische Spelen van 2020 worden gehouden.

Volledige olympische judoselectie Nederland

Mannen Vrouwen
Tornike Tsjakadoea (-60 kilogram) Sanne Verhagen (-57 kilogram)
Frank de Wit (-81 kilogram) Juul Franssen (-63 kilogram)
Noël van 't End (-90 kilogram) Sanne van Dijke (-70 kilogram)
Michael Korrel (-100 kilogram) Guusje Steenhuis (-78 kilogram)
Henk Grol (+100 kilogram) Tessie Savelkouls (+78 kilogram)

STER reclame