NOS Sport

Na wonderbaarlijk herstel van horrorblessure droomt judoka Savelkouls weer over Spelen

Judoka Savelkouls droomt na wonderbaarlijk herstel alweer van Spelen

Een jaar geleden werd de kans dat judoka Tessie Savelkouls ooit weer normaal zou kunnen lopen geschat op één procent. Ze had toen niet kunnen voorspellen dat ze dinsdag alweer op de judomat zou staan en zelfs alweer voorzichtig over de Olympische Spelen zou dromen.

Terug naar februari 2020. Savelkouls, uitkomend in de klasse boven 78 kilogram, verkeerde in blakende vorm en kon dan ook niet wachten om aan het grandslamtoernooi in Parijs te beginnen. Maar in haar eerste partij ging het al mis, flink mis.

Haar Franse tegenstandster Romane Dicko zet een actie in over het been van Savelkouls. Het onderbeen van Savelkouls wordt daarbij geblokkeerd en blijft staan. De term 'horrorblessure' is eigenlijk nog een understatement.

Strijdbaar

"Ineens vraag je jezelf af of je überhaupt nog normaal kunt lopen of rennen. Ik denk dat ik meer kans heb dan die één procent, maar dat is ook maar afwachten", toonde de inmiddels 29-jarige judoka zich toen al strijdbaar.

Het aangrijpende verhaal van judoka Tessie Savelkouls en haar horrorblessure

Die strijdbaarheid brengt haar ruim een jaar later alweer terug op de tatami. "Ik heb laten zien dat als je echt ergens in gelooft, je meer kan dan jezelf denkt en dan andere mensen denken."

Helemaal soepel loopt Savelkouls nog niet. Haar knie kan slechts gedeeltelijk buigen en de beweging in haar rechtervoet is nog beperkt. "De zenuwen zijn helaas niet hersteld", legt ze uit. "Maar er zijn andere manieren om weer te kunnen lopen."

Ik heb er het volste vertrouwen in dat het lukt. Ik denk dat je er zelf in moet geloven. Zo heb ik alles gedaan tot nu toe en tot nu toe is alles gelukt.

Tessie Savelkouls over mogelijke deelname aan de Olympisch Spelen

"Ik heb vooral heel hard gewerkt aan m'n knie en veel getraind. Daarnaast heb ik een operatie aan m'n voet gehad, die de functie overneemt van de kapotte zenuw."

Savelkouls ziet haar eerste reguliere training als een grote stap in de goede richting. "Daar ben ik heel blij mee. Ik heb mezelf ook wel een beetje verbaasd, eerlijk gezegd."

Grote droom

Voordat ze geblesseerd raakte, was haar grote droom om naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan. En na haar eerste voorzichtige stappen op de judomat, durft ze zelfs alweer te praten over die olympische droom.

"Ik heb er het volste vertrouwen in dat het lukt", zegt Savelkouls zelfverzekerd. "Ik denk dat je er zelf in moet geloven. Zo heb ik alles gedaan tot nu toe en tot nu toe is alles gelukt. We bekijken het stapje voor stapje. Het moet veilig, het moet goed. Op die manier gaan we er hopelijk komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl