Herdenking van Coning in het Dilserbos
NOS Nieuws

Honderd sympathisanten op herdenking Jürgen Conings

Op een herdenking van de overleden militair Jürgen Conings zijn vandaag ongeveer honderd mensen afgekomen, melden Belgische media. Voor de herdenking op een parkeerplaats bij het Dilserbos hadden de lokale politie en de burgemeester geen toestemming gegeven.

Dat weerhield sympathisanten van Conings er niet van toch naar de parkeerplaats te gaan. Omdat alles rustig verliep, heeft de politie niet ingegrepen. Bezoekers van de herdenking hebben kransen gelegd. De politie stond een geplande wandeling naar de plek waar het lichaam van Conings gevonden werd niet toe.

Omdat er voor de herdenking geen officiële aanvraag was gedaan, bleef voor de burgemeester onduidelijk wat de intenties van de organisatoren waren. Tegen de krant Het Laatste Nieuws zei ze eerder dat de openbare orde en veiligheid daardoor niet gegarandeerd konden worden.

De politie gaf om dezelfde reden een negatief advies. De organisatie zou "vanuit bepaalde groeperingen" komen "waarvan onduidelijk is met hoeveel ze zullen zijn en wat hun bedoeling is".

Zelfdoding

Het lichaam van de voortvluchtige Jürgen Conings werd vorige week gevonden in het Dilserbos, vlak over de grens bij Geleen. Politie en leger waren al weken naar Conings op zoek vanwege bedreigingen aan het adres van coronadeskundigen, onder wie viroloog Marc van Ranst, die daarna onderdook.

Conings verdween op 17 mei. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie heeft hij zichzelf naar schatting een tot vier weken daarna om het leven gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl