Ze zag hem voor het laatst bij de Olympische Spelen in 2008 in Peking 'live' lopen. Zondag was de moeder van Churandy Martina voor het eerst sinds jaren weer bij. In Breda waar de nationale buitentitels werden verdeeld.

Mama Martina zag de bijna 37-jarige sprinter bij zijn laatste NK de titel op de 200 meter winnen in 20,76 seconden. "Dit is heel speciaal voor mij", zei de kampioen met een enorme glimlach.

Routinier Martina flikt het weer op zijn laatste NK: kampioen op de 200 m

Martina maakt zich op voor zijn vijfde Olympische Spelen, waarvoor hij niet in slaagde een individueel startbewijs af te dwingen. Dinsdagavond sluit de kwalificatietermijn. Met 20,76 bleef hij ruim boven de olympische limiet van 20,24 seconden. De 100 meter had Martina dit seizoen al uit zijn hoofd gezet.

Wereldranking

"Natuurlijk speelde die olympische limiet vandaag mee. Ik heb niet voldaan aan de vereiste tijd, maar misschien kom ik er nog bij via de wereldranking." Voor atleten die de limiet niet halen, is er nog een andere weg naar een startbewijs. De top-42 van de wereldranking kan ook starten in Tokio.

Martina stond voor de NK nog buiten die selecte groep, maar wellicht bieden de 100 punten die een nationale titel voor de wereldranking opleveren nog een uitweg. Komende week komt daar meer duidelijkheid over als de laatste uitslagen van wedstrijden over de hele wereld zijn verwerkt.

Churandy Martina (l) verslaat bij de NK atletiek Taymir Burnet op de 200 meter ANP

De routinier van de Nederlandse atletiek, die in 2003 voor het eerst in Nederland aan de NK meedeed bij de junioren en direct goud won op de 100 en 200 meter, is echter ook een belangrijke schakel in de Nederlandse ploeg op de 4x100 meter. Dus lijken zijn vijfde Spelen veiliggesteld.

"Ik heb hier alles gegeven. Het was mijn laatste 200 meter op een NK. Ik wist dat ik tot de laatste centimeter diep moest gaan. Van de jongens tegen wie ik liep, heb ik dit seizoen steeds verloren, maar vandaag niet. Mooi om mijn NK zo af te sluiten. In 2003 begonnen met juniorentitels, nu afsluiten met een seniorentitel." Favoriet Taymir Burnet finishte als tweede in 20,82 seconden.

WK estafette

Martina is nog niet van plan om helemaal te stoppen. De wereldkampioenschappen estafette vinden volgend jaar plaats in Amerika, het land waar Martina lang als sprinter verbleef. Dat lijkt hem een mooier afscheid. Zijn moeder hing hem zondag in Breda de gouden plak van de 200 meter om. "Echt heel bijzonder dit", stamelde de winnaar.

STER reclame