NOS Sport

Kogelstootster Schilder imponeert op NK, Samuel snel op 200 meter

NK-goud en nieuw persoonlijk record voor beduusde kogelstootster Schilder

Ze had zich al geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio, maar de afgelopen weken wilde het niet vlotten bij kogelstootster Jessica Schilder. Tot haar laatste poging zondag bij de Nederlandse kampioenschappen in Breda.

In haar zesde poging noteerde de 22-jarige atlete een afstand van 18,77 meter. Een persoonlijk record, voor de tweede keer dit jaar ver voorbij de olympische limiet van 18,50 en goed voor de derde plaats op de nationale ranglijst allertijden. "Dit geeft vertrouwen voor Tokio", zei de kampioene na afloop.

Schilder plaatste zich eerder dit jaar bij de Europese indoorkampioenschappen voor de Olympische Spelen in Tokio met een afstand van 18,69 meter, maar het buitenseizoen verliep tot dusverre moeizaam. "Het lichaam doet niet wat ik wil. Er is even iets mis", plaatste ze op social media. "Ik wil weer de oude Jessica worden", was haar hartenkreet.

Zondag kwam de oude Jessica in haar zesde poging weer aan de oppervlakte. De explosieve stoot werd met gejuich ontvangen. Geëmotioneerd nam ze de felicitaties in ontvangst.

Alleen nationaal recordhoudster Corrie de Bruin (18,87) en Lieja Tunks-Koeman (18,82) staan nog voor haar op de nationale ranglijst allertijden. "Het is een heftige periode geweest. Ik moet er nu voor zorgen dat ik deze afstanden niet meer in mijn laatste poging haal", zei ze grinnikend. De grens van 19 meter lonkt voor haar. "Daar wil ik me nu nog niet mee bezighouden. Er zijn er meer die me dat voorhouden."

Discuskoningin

Schilder versloeg Jorinde van Klinken, die zaterdag al de discustitel in Breda had opgehaald. Van Klinken had haar zinnen gezet op de olympische limiet van 18,50 meter, maar bleef steken op 17,84 meter.

"Ik weet dat ik veel verder kan stoten, maar het komt er het hele seizoen al niet uit. Wat met de discus wel lukt, lukt me nog niet met de kogel", zei de atlete die in Amerika studeert en verrassend dit seizoen de wereldranglijst met de discus aanvoert met 70,22 meter.

Samuel sneller dan Klaver op 200 meter

Jamile Samuel loste Lieke Klaver af als kampioene op de 200 meter. Samuel, die pas haar tweede wedstrijd in het buitenseizoen liep, versloeg de titelverdedigster met een tijd van 22,93. Klaver finishte als tweede in 23,04. Beide sprintsters zien we in juli terug op de Olympische Spelen. Ook Femke Bol, Nederlands beste op de 400 meter en de 400 meter horden, liep op de 200 meter in Breda. Ze eindigde als vierde.

Samuel nationaal kampioene 200 meter, maar nog niet zeker van Spelen

"Ik ben heel blij dat ik hier onder de 23 seconden loop. Dit geeft zelfvertrouwen richting Tokio, zeker omdat ik laat aan het buitenseizoen ben begonnen", aldus de nieuwe titelhoudster, die een belangrijke schakel is in de Nederlandse ploeg op de 4x100 meter. Samuel won eerder dit jaar brons op de 60 meter bij de Europese indoorkampioenschappen. In Breda tekende ze voor haar vijfde nationale titel op de 200 meter in de buitenlucht.

Lieke Klaver was blij met het zilver, maar niet met haar tijd. "Die is heel slecht", zei de atlete, die zich richt op de olympische 400 meter en de olympische ploeg op de 4x400 meter.

Bonevacia

Liemarvin Bonevacia onttroonde Jochem Dobber als kampioen op de 400 meter. Bonevacia won in 44,99 en bleef daarmee net boven de olympische limiet van 44,90. Dobber finishte als tweede in een persoonlijk record van 45,07. Het brons was voor Nout Wardenburg met een tijd van 45,61.

Bonevacia en Dobber maakten deel uit van de estafetteploeg die in maart goud won op de 4x400 meter bij de EK indoor en stelden in mei op de World Relays een olympisch ticket veilig voor Nederland. Ze mogen in Tokio waarschijnlijk toch individueel starten op de 400 meter, omdat ze hoog genoeg staan op de wereldranglijst.

Bonevacia en Dobber tanken vertrouwen voor Spelen bij NK atletiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl