NOS Nieuws

Aantal jonge steekverdachten stabiel hoog, meer messen in beslag genomen

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

Het aantal minderjarigen dat wordt verdacht van betrokkenheid bij een steekincident is vorig jaar niet verder gestegen, blijkt uit een nieuwe inventarisatie van de politie. Het ging in 2020 om ruim 400 jongens en meisjes van onder de 18, vrijwel evenveel als het jaar ervoor, maar twee keer zoveel als in 2018. Het aantal messen dat bij jongeren in beslag wordt genomen, blijft oplopen.

Daarnaast constateert de politie dat jeugdcriminaliteit steeds meer naar de steden verschuift. Dat blijkt uit een analyse waarover vandaag in politievakblad Blauw wordt gepubliceerd. De zogenoemde hotspots in de buitengebieden verdwijnen. In stedelijk gebied ziet de politie juist een toename.

"Deze beweging zie je niet alleen in de Randstad, maar in steden in heel Nederland", stelt Pauline Klomp, hoofd Zorg en Veiligheid bij de Nationale Politie. Vooral het dragen en gebruiken van messen door jongeren baart de politie zorgen.

Ruim 400 minderjarigen

De messenproblematiek onder jongeren speelt al enige tijd. In 2020 berichtte de NOS over het toenemend aantal steekincidenten onder minderjarigen, trokken jongerenwerkers aan de bel over de verharde straatcultuur en het wapenbezit onder jongeren en vroegen burgemeesters om een messenverbod. In november liet het kabinet weten aan zo'n verbod te werken.

De politie heeft opnieuw het aantal steekincidenten en het messenbezit onder jongeren in kaart gebracht, tot en met 2020. De toename blijkt nog iets sterker te zijn dan eerdere politiecijfers van begin 2020 lieten zien.

Messenproblematiek onder jongeren t/m 17 jaar

Minderjarige steekverdachten In beslag genomen messen
2017 162 485
2018 201 740
2019 413 1375
2020 408 1554

Het aantal in beslag genomen messen stijgt snel. "Maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat wij er meer op letten en het beter registreren", relativeert Klomp.

Volgens Klomp is vooral lokaal maatwerk van belang bij het aanpakken van deze problemen: "Samenwerking tussen alle partners op het gebied van zorg, veiligheid en straf is daarbij essentieel. Vaak kampen kinderen op meerdere vlakken met problemen, zoals armoede, een moeilijke thuissituatie of een oudere broer die al met justitie in aanraking is gekomen. Je wil zo vroeg mogelijk die probleemsituaties kennen en de juiste hulp geven of aan interventie doen."

Tweede kans

Als voorbeeld noemt de politie de aanhouding van 36 minderjarigen in september. De politie kreeg een tip over een vechtafspraak onder rivaliserende jeugdbendes in Zaandam. De jongste verdachte was 13 jaar. Bij het fouilleren van de jongeren werden meerdere steekwapens gevonden.

Al deze jongeren werden naar een sporthal gebracht. "Hun ouders moesten hen daar ophalen, maar ze mochten niet meteen naar huis", vertelt Klomp. De jongeren en hun ouders werden langs een aantal tafels in de hal geleid, met daarachter onder andere de politie, jongerenwerk en de gemeente. Ze kregen te horen wat de mogelijke sancties waren en kregen daarna hulp aangeboden voor het gezin.

"Dat is effectief, want zo pak je de problemen ter plekke aan", stelt Klomp. "Voor de jongeren maak je meteen concreet: dit is het strafrechtelijke gevolg en dat is de mogelijke hulp. Met de hele gemeenschap kun je de jeugd zo op het rechte pad krijgen."

Kijk hieronder naar de video die NOS Stories vorig jaar maakte over steken onder minderjarigen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl