NOS Nieuws

Aantal minderjarige verdachten steekincidenten landelijk verdubbeld

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

Het aantal minderjarigen dat betrokken is bij steekincidenten is landelijk sterk toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die de NOS bij de Nationale Politie heeft opgevraagd.

Het aantal minderjarige verdachten van messengeweld is de laatste drie jaar meer dan verdubbeld, van 160 jongeren in 2017 naar 380 in 2019. Ook het aantal minderjarige slachtoffers is verdubbeld, van 100 naar 200.

"De betrokkenheid van minderjarigen bij steekincidenten is opvallend toegenomen, met name in de laatste twee jaar", bevestigt Anja Schouten, portefeuillehouder Jeugd van de politie. "We mogen het nooit normaal gaan vinden dat kinderen messen gebruiken of bij zich hebben."

De landelijke politiecijfers zijn afgerond op ronde tientallen. Vorige week berichtte de NOS al dat het aantal minderjarige verdachten in de regio Rotterdam is verdubbeld.

De politie werkte al enige tijd aan het verzamelen van de cijfers, maar tot nu toe was dat nog niet gelukt. "Deze zoekslag is ook niet honderd procent dekkend, maar de cijfers zijn wel goed genoeg om een trend waar te nemen."

De aanpak van steekincidenten onder jongeren rust niet alleen op de schouders van de politie.

Woordvoerder politie

De politie benadrukt dat verdachten die bij meerdere incidenten betrokken waren mogelijk dubbel geteld zijn. "Maar het is zonder meer een zorgelijke ontwikkeling, die vraagt om een brede maatschappelijke aanpak", zegt Schouten. "Of de toename van betrokken minderjarigen doorzet is op dit moment niet te zeggen. Maar het is iets om goed in de gaten te houden."

Messen verdrievoudigd

Verder is het aantal steekwapens dat bij minderjarigen in beslag is genomen bijna verdrievoudigd. Waar het in 2017 nog om 454 messen ging, waren dat er verleden jaar 1286.

"Vooral bij jongeren van 12 tot en met 17 jaar is een sterke stijging te zien van het aantal in beslag genomen messen", zegt een politiewoordvoerder. "Dit kan ook komen door de extra aandacht die ervoor is."

De politie heeft ook naar de jaren voor 2017 gekeken. Het aantal messen dat in beslag werd genomen bij minderjarigen bleef tussen 2010 en 2017 redelijk constant, met zo'n 400 à 500 per jaar. Sinds 2018 is dat aantal dus explosief toegenomen.

Eerdere jaren

Wat ook opvalt is dat het aantal verdachten in 2010 op ongeveer gelijk niveau was met 2019. Sinds het begin van het decennium is het aantal minderjarige verdachten gestaag minder geworden. Deze afname zette door tot 2016, waarna de aantallen weer begonnen op te lopen.

Dit geldt ook voor minderjarige slachtoffers. Het vorige piekjaar was 2011 met 150 slachtoffers, tegenover de 200 vorig jaar.

De politie benadrukt dat het een probleem is dat om een gezamenlijke aanpak vraagt. "De aanpak van deze steekincidenten rust niet alleen op onze schouders. De regie ligt in handen van de gemeenten die daarbij optrekken met de politie, maar ook scholen, jongerenwerk, en ouders. Scholen kunnen hierin samen met de gemeente en politie optrekken, bijvoorbeeld bij het controleren van kluisjes op wapens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl