Politieagenten doen onderzoek na een steekincident in Rotterdam (februari 2018)
NOS Nieuws

Steekincidenten onder minderjarigen in Rotterdam verdubbeld

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

Het aantal steekincidenten met minderjarige verdachten is in Rotterdam en omgeving vorig jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die de NOS bij de politie-eenheid Rotterdam heeft opgevraagd.

In 2019 waren er 36 steekincidenten onder minderjarigen, in 2018 waren het er nog 19. Het aantal minderjarige verdachten kan volgens een politiewoordvoerder hoger zijn dan het aantal incidenten: "Er zijn namelijk ook zaken waarbij twee daders gestoken hebben."

Rotterdam is de eerste eenheid van de politie die cijfers over messengeweld onder minderjarigen op een rij heeft.

Amsterdam

Wel heeft Amsterdam inmiddels inzicht in het totale aantal minderjarige verdachten bij wapenincidenten. Dat aantal is in de afgelopen drie jaar met 50 procent gestegen. In 2017 waren er nog 209 verdachte jongeren. Vorig jaar waren het er 321.

"Hieronder vallen naast steekwapens bijvoorbeeld ook vuurwapens en stroomstootwapens", vertelt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. "Maar we zien een trend om steekwapens ook daadwerkelijk te gebruiken."

Onder alle leeftijdsgroepen is het aantal steekincidenten in Rotterdam opgelopen, maar de toename is onder minderjarigen een stuk hoger dan die onder volwassen. Onder minderjarigen is de toename ongeveer 90 procent, terwijl dat bij steekpartijen onder volwassenen in de regio 15 procent is.

Hetzelfde geldt voor de wapenincidenten in Amsterdam. Hierbij is het aantal minderjarige verdachten sinds 2017 met 53 procent toegenomen, terwijl het aantal volwassen verdachten met slechts 3 procent (van 564 naar 585) is toegenomen.

Halt-zaken verboden wapenbezit per provincie

Eerder werd bekend dat het aantal Halt-zaken voor verboden wapenbezit is toegenomen. Op verzoek heeft Halt ook het aantal zaken per provincie op een rij gezet. Deze cijfers laten in vrijwel alle provincies een toename over de afgelopen jaren zien. Hieronder vallen ook andere verboden wapens, zoals (nep)vuurwapens.

Klik op de provincies op de kaart om te zien hoeveel Halt-zaken daar de afgelopen jaren waren vanwege illegaal wapenbezit:

Een woordvoerder van Halt benadrukt dat de aanleiding voor deze stijging niet helemaal duidelijk is: het kan duiden op een toename van wapenbezit onder jongeren, maar ook op een andere aanpak door de politie of een combinatie van beiden.

Eerder maakte NOS Stories deze video over het illegaal wapenbezit in Rotterdam:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl