ANP
NOS Wielrennen

Jacht op unieke dubbel zet verhoudingen in huize Smulders (nog) niet op scherp

De zusjes Laura en Merel Smulders gaan in Tokio voor een unieke olympische prestatie. Nooit wonnen twee zussen bij de Zomerspelen in één wedstrijd olympisch goud en zilver. Venus en Serena Williams niet, de Wevers-zusjes niet en al die andere zussen evenmin. Er is in Japan dus werk aan de winkel.

Of het ook gaat lukken, is een tweede. Maar ze weten dat het kan, want het is al eens gelukt, die Smulders-dubbel. Bij de WK BMX in 2018 won Laura voor haar gevoel eindelijk goud en greep Merel onverwacht zilver.

Terugblikkend op die eerste momenten na de finish, waarbij de twee elkaar gillend in de armen vielen, vertelt Laura: "Het begon al bij de eerste bocht: Merel ging een elleboog voor mij die bocht in. Ik dacht: wat doe jij hier? Hallo, ik moet winnen."

"Daarna ging ik op jacht naar mijn grootste concurrente, Alice Willoughby. Ik haalde haar in en zij viel. Een aantal mensen ging eroverheen. Ik dacht in een splitsecond: hopelijk ligt Merel er niet bij."

Gegil

"Na de finish kwam bij mij de ontlading. Eindelijk die wereldtitel. Meteen achter mij hoorde ik dat gegil van Merel. Dat was zo kort achter mij dat ik meteen dacht: die zat dus nog op haar fiets. Ik hoefde niet om te kijken. Ik herkende haar stemgeluid meteen."

Merel vult aan: "Ik dacht alleen maar: wat gebeurt hier? Ik had het echt niet verwacht. Ik zat helemaal in het moment." Laura: "Merel had het na afloop alleen maar over mij. Ik moest daar echt zeggen: 'Meid, jij hebt zelf ook zilver. Je hoeft niet alleen maar blij te zijn voor mij'."

NOS
Laura en Merel Smulders in actie tijdens het opnemen van de podcast

Maar die blijdschap van Merel had natuurlijk wel een reden. Voor de oudste van de twee, Laura dus, was het de titel waar ze zo lang naartoe had gewerkt. Ze won - uit het niets - in 2012 olympisch brons in Londen. Ze werd daarna nog een keer wereldkampioen tijdrijden. Maar op de WK supercross lukte het steeds net niet. Laura: "Ik wilde misschien wel te graag bewijzen dat ik geen eendagsvlieg was."

Merel: "Ik heb Laura zo vaak moeten troosten. Dat ze verdrietig was als het weer net fout was gegaan. Ik raapte de brokken dan weer bij elkaar, zeg maar. Voor mij kwam die zilveren medaille in Bakoe plotseling. Voor Laura zat er zo'n lange opbouw naar die titel in. Dus dat maakte het extra leuk. Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat het voor Laura belangrijker was? Ja, eigenlijk wel."

Gezellig in huis

De route naar die eventuele olympische dubbel is voor allebei anders, of beter, die route verschilt als dag en nacht. Laura's leven is BMX. Ze verbouwde in coronatijd eigenhandig de baan van haar fietsclub in Wychen. Merel studeert ook nog rechten.

Maar wat gebeurt er als Merel straks in Tokio hoger eindigt dan haar oudere zus? "Dat is een lastige vraag", begint Laura diplomatiek. "Het ligt eraan op welke manier dat dan gebeurt. Als ik niet mijn dag heb en Merel heeft de dag van haar leven en ze fietst de sterren van de hemel, wat doe ik er dan aan?"

Dus als we voorzichtig concluderen dat het het beste is dat het komende zomer goud wordt voor Laura en zilver voor Merel, zegt de laatste: "Ik denk dat het voor de relatie en de maanden erna in huis wel het beste is." Laura lacht: "Ik teken ervoor. Maar als Merel echt beter is die dag, dan is het ook eerlijk als ze goud wint. Maar dan nog zal het in huis inderdaad niet heel gezellig zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl