Vorig jaar liet China gecontroleerd journalisten toe in een 'heropvoedingskamp'
NOS NieuwsAangepast

Tientallen landen eisen dat VN-chef toegang krijgt tot strafkampen Oeigoeren

Meer dan veertig landen hebben er bij China op aangedrongen om de VN-chef voor de mensenrechten onmiddellijk toe te laten in de regio Xinjiang. De landen willen de berichten onderzoeken die stellen dat de Oeigoerse minderheid dwangarbeid moet verrichten of onwettig wordt vastgehouden en gemarteld.

"Geloofwaardige rapporten stellen dat meer dan een miljoen mensen willekeurig zijn vastgehouden in Xinjiang en dat er wijdverbreide surveillance is die onevenredig gericht is op Oeigoeren en leden van andere minderheden. Ook worden de fundamentele vrijheden en de Oeigoerse cultuur beperkt", zo staat in de gezamenlijke verklaring.

De Canadese ambassadeur Leslie Norton las de gezamenlijke verklaring voor aan de VN-Mensenrechtenraad. Onder meer Australië, Frankrijk, Duitsland, Japan en de VS ondertekenden de verklaring.

"We dringen er bij China op aan om onafhankelijke waarnemers, onder wie hoge commissaris Michelle Bachelet, onmiddellijke, zinvolle en vrije toegang tot Xinjiang toe te staan", staan in de verklaring.

Bachelet zegt te hopen een overeenstemming te bereiken over de voorwaarden om China, en daarbij ook Xinjiang, te bezoeken om de berichten te onderzoeken. Ze zegt al sinds september 2018 in onderhandeling te zijn.

Een woordvoerder van de Chinese delegatie zei dat het bezoek van Bachelet "vriendelijk" moet zijn, gericht op het bevorderen van samenwerking "in plaats van zogenaamd 'onderzoek' doen onder het vermoeden van schuld".

In april stelde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport dat China zich schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid tegen de Oeigoerse minderheid in Xinjiang.

China noemde de beschuldigingen van genocide in Xinjiang eerder "de leugen van de eeuw". Volgens buitenlandwoordvoerder Zhao Lijian proberen "anti-Chinese krachten de Chinese successen in de terrorismebestrijding" teniet te doen. Peking heeft in het verleden gezegd dat buitenlandse waarnemers welkom zijn in de regio, zolang deze "niet bevooroordeeld" zijn.

Eerder maakte China-correspondent Sjoerd den Daas deze reportage over de strafkampen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl