ANP
NOS NieuwsAangepast

Accountants vinden geen misstanden in eerste onderzoek mondkapjesdeal Van Lienden

Forensisch accountants hebben geen aanwijzingen gevonden voor integriteitsschendingen in een eerste onderzoek naar de mondkapjesdeal tussen het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en het bedrijf van Sywert van Lienden. Dat heeft demissionair minister Van Ark bekendgemaakt. Het onderzoek was ingesteld omdat eerder mogelijke onregelmatigheden waren vastgesteld. Maar volgens Van Ark was dit onderzoek slechts gebaseerd op "een beperkte vraag" en zijn er in de loop van de tijd veel extra vragen bij gekomen.

Van Ark vindt het daarom voorbarig om te concluderen dat er niks mis was met de deal. "De onderste steen moet boven", herhaalde ze vandaag. Zoals ze al eerder had aangekondigd, komt er daarom ook nog een meer omvattend onderzoek. Dat gaat over het hele inkoopbeleid van het Consortium en wordt gedaan door Deloitte.

De minister schrijft aan de Tweede Kamer dat Deloitte Forensic & Dispute Services zich in de eerste plaats moet richten op de overeenkomst met Van Liendens stichting Hulptroepen Alliantie en zijn BV Relief Goods Alliance.

Ruimte voor hoor en wederhoor

Het is de bedoeling dat het eerste deel van dat grotere onderzoek klaar is op 1 september. Eerder zei Van Ark te hopen dat de resultaten nog voor het zomerreces duidelijk zijn, maar ze heeft nu van meerdere onderzoeksbureaus begrepen dat dat niet haalbaar is omdat er genoeg ruimte moet zijn voor hoor en wederhoor.

Het tweede deel van het bredere onderzoek moet gaan over twee andere grote overeenkomsten over mondkapjes met andere ondernemers dan Van Lienden, met een waarde van meer dan 100 miljoen euro. Dat deel is waarschijnlijk 1 oktober af.

In een derde deel worden alle overige overeenkomsten bekeken en dat onderzoek is naar verwachting klaar op 1 november,

Terugbetalen?

Er is veel te doen over de mondkapjesdeal met Van Lienden, onder meer omdat hij aanvankelijk zei dat hij zich 'om niet' inspande, terwijl later bleek dat Van Lienden en zijn zakenpartners vorig jaar 28 miljoen euro hebben verdiend aan hun deal.

Vanochtend riepen vrijwilligers van de Hulptroepen Alliantie in een open brief Van Lienden en zijn partners op de winst terug te betalen. Eerder deed de Tweede Kamer dat ook al.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl