NOS SportAangepast

Wevers wint kort geding tegen KNGU en mag als turncoach naar Tokio

Vincent Wevers mag als coach van de Nederlandse turnploeg aantreden tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Dat is de uitkomst van het kort geding dat de trainer aanspande tegen de KNGU.

Rechter oordeelt: 'KNGU moet Wevers voordragen voor Olympische Spelen'

De turnbond had Wevers aanvankelijk thuis willen houden vanwege een onderzoek van het Instituut Sport Rechtspraak (ISR) dat tegen hem loopt wegens vermeend grensoverschrijdend gedrag. Wevers zei eerder zich niet te herkennen in de beschuldigingen.

"Ik ben natuurlijk blij dat we hebben gewonnen en dat ik de sporters mag begeleiden", vertelde Wevers na de uitspraak. "Dat heb ik de afgelopen tien jaar ook gedaan in dienst van de KNGU. Ik sta hier niet om mezelf, maar wel om de sport te dienen en de sporters maximaal voor te bereiden op Tokio."

Wevers blij met uitspraak kort geding: 'Ik zet de sporter centraal'

Met het thuislaten van Wevers wilde de KNGU naar eigen zeggen 'duidelijkheid creëren en onrust binnen de nationale ploeg voorkomen'.

De rechter was van mening dat de KNGU dit argument onvoldoende had onderbouwd, omdat de coach wél aanwezig was tijdens de EK. Ook veroorzaken de inmiddels bekende aantijgingen geen onrust meer, volgens de rechtbank.

"Het betekent dat wij Wevers moeten voordragen als onderdeel van de olympische begeleidingsploeg voor Tokio", aldus Mark Meijer, technisch directeur van de KNGU. "We hebben het belang van de sporters in ons achterhoofd en vinden de uitspraak van de rechter teleurstellend."

KNGU teleurgesteld na uitspraak kort geding: 'Beroep sluiten we niet uit'

De turnbond moet Wevers dus voordragen aan NOC*NSF als een of meerdere van zijn pupillen deel uitmaken van de olympische turnploeg, maar NOC*NSF neemt uiteindelijk de beslissing of Wevers ook echt naar Tokio gaat.

Als de KNGU Wevers niet voordraagt, volgt er een dwangsom van 200.000 euro. De rechter oordeelde ook dat de KNGU zich hard dient te maken voor Wevers bij diens voordracht aan NOC*NSF en deze aanbeveling met argumenten moet onderbouwen.

Voordracht

"In theorie is het mogelijk dat de voordracht niet wordt overgenomen", aldus een woordvoerder van de sportkoepel. "NOC*NSF gaat eerst het vonnis van de rechter bestuderen, in afwachting van de voordracht. Pas daarna wordt tot een beoordeling overgegaan."

Eerder stelde de KNGU Aimee Boorman, voormalig coach van de Amerikaanse turnkampioene Simone Biles, aan als coach voor de olympische vrouwenploeg. De KNGU is nog steeds van mening dat het een goede keuze was om Wevers niet voor te dragen voor Tokio en "sluit een hoger beroep niet uit".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl