Sanne, Vincent en Lieke Wevers bij de EK in Basel
NOS Sport

Zussen Wevers houden ondanks crisis hoofd koel bij EK: 'We zijn en blijven flink'

De op handen zijnde uitspraak van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) over het vermeend grensoverschrijdend gedrag van coach Vincent Wevers hing de afgelopen week als een schaduw boven de Europese titelstrijd turnen in Basel.

Het liet onverlet dat zijn oudste dochter Sanne op de slotdag een zilveren medaille veroverde op haar favoriete toestel, balk. Haar geheim? "Het is de kunst het sportieve los te zien van de ellende."

Het mag een klein wonder heten dat de turnende tweeling er al acht maanden in slaagt de trainingen af te werken alsof er momenteel niets gaande is, zo klonk het in Zwitserland.

Sanne Wevers (29) kon het slechts beamen. "Zodra we in de zaal staan, sluiten we ons af van de buitenwereld", aldus de olympisch kampioene van Rio 2016. "Het maken van veel plezier staat tijdens de trainingen voorop. Ik geniet nog steeds van het turnen. Iedere dag."

Spanning rond Team Wevers

Tweelingzus Lieke, zes minuten jonger dan Sanne, vertelde in Basel juist sterker te zijn geworden door de spanning die momenteel rond Team Wevers hangt. Zo werd twee weken geleden nog duidelijk dat vader Vincent niet welkom is op de Spelen van Tokio. Volgens turnbond KNGU is er behoefte aan rust en moeten onzekerheid en onduidelijkheid buiten de deur worden gehouden.

Lieke Wevers' val van de balk in de finale in Basel stond volkomen los van de affaire, verzekerde ze. "Ik had een oefening in petto die goed was geweest voor brons. Helaas verliep het niet zoals ik had gedacht."

Lieke Wevers: 'Ben teleurgesteld, maar was mooi om samen in finale te staan'

De marsroute richting Tokio wordt onderwijl onveranderd gevolgd. "Hoe moeilijk de situatie ook is, we zijn en blijven flink. We zijn strijdvaardig om onze missie af te ronden."

"Natuurlijk leiden alle toestanden je af", vervolgde Lieke Wevers. "Acht maanden turncrisis, dat doet behoorlijk wat met je. Bepaalde fases van dit proces zijn zenuwslopend. Het is de kunst om dat buiten de trainingen te houden. Het is iedere keer een uitdaging om een goede training af te werken. Tot op heden is dat gelukt."

Extraatje

Toch kon ook Lieke Wevers het niet ontkennen. "Deze situatie is nog steeds heel moeilijk. Ik ben er trots op dat ik persoonlijk beter ben geworden, ondanks deze crisis. En ik heb het vertrouwen dat ik nóg beter kan worden richting de Spelen. Hoe gaaf is het dan om, samen met Sanne, ondanks alles zo'n toernooi te turnen?"

Sanne Wevers restte weinig dan zich daar bij aan te sluiten. "We gaan elkaar met z'n drieën vanavond eens goed in de ogen kijken. Het is ontzettend leuk om deze EK zó af te sluiten. Ik beschouw dit als een superleuk extraatje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl