Tuchtcommissie spreekt turncoach Wiersma vrij
Voormalig vrouwenbondscoach Gerben Wiersma van de turnbond KNGU is door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) vrijgesproken van de beschuldigingen van overtreding van het algemeen tuchtreglement.
Bij het ISR hadden vijf oud-turnsters melding gemaakt van vermeend grensoverschrijdend gedrag door Wiersma. Sinds 2010 zou de oefenmeester zich volgens hen hebben bezondigd aan scheldpartijen, bespottingen en negeren van blessures. Ook zou Wiersma slechts oog hebben gehad voor turnsters met wie hij op toernooien succes kon boeken.
De voormalige gymnastes voerden aan dat ze door hun coach zouden zijn uitgemaakt voor 'het moeilijkste meisje van Nederland', 'schizofreen' en 'slet'. De vier getuigen die Wiersma opvoerde, zeiden zich niet in dat beeld te herkennen. De aanklager eiste een jaar voorwaardelijke schorsing tegen de voormalige bondscoach, die zich liet bijstaan door de gerenommeerde advocaat Frans de Weger. De tuchtcommissie van het ISR ging niet mee in de eis.
Vooruitlopend op de uitspraak legde Wiersma (43) vorige maand al uit eigen beweging zijn functies neer bij de KNGU. Naar eigen zeggen gingen daar 'afwegingen van persoonlijke en professionele aard' aan vooraf. Het ontbrak Wiersma in de aanloop naar de Europese kampioenschappen in Bazel en de Olympische Spelen van Tokio aan overtuiging, enthousiasme, toewijding en energie om zich voor de volle honderd procent van zijn taak te kwijten, zo liet hij in een verklaring weten. De Fries was sinds 2008 werkzaam als bondstrainer.
Bekijk hieronder de toelichting van Wiersma op zijn vertrek als bondscoach:
Na zijn vrijspraak kwam Wiersma vandaag met een schriftelijke verklaring. "Het raakt me dat er turnsters zijn die in het verleden negatieve ervaringen hebben opgedaan in hun carrière en kennelijk deels bij mij. Daarom wil ik ook op geen enkele wijze voorbijgaan aan hun gevoelens. Dat staat voor mij los van de voor mij positieve uitkomst in deze procedure. Ook voor mij was en is dit een heftige periode waar voor mij persoonlijk nu gelukkig een streep onder kan worden gezet, nu is vastgesteld dat er geen sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag."
Sinds de eerste onthullingen over vermeend grensoverschrijdend gedrag deden niet minder dan 234 slachtoffers de voorbije maanden melding van misstanden die de laatste 35 jaar plaats zouden hebben gevonden door 157 coaches in zowel breedte- als topsport. De gedragingen van 68 turntrainers worden sindsdien juridisch getoetst.
De meest prominente trainer naar wie een onderzoek loopt is Vincent Wevers. De vader van de turntweeling Sanne en Lieke bevindt zich momenteel in Bazel, waar de Europese titelstrijd plaatsvindt. Beide zussen hebben zich geplaatst voor de finale op het onderdeel balk, die zondag plaatsvindt.
Het toernooi is het laatste officiële optreden van Team Wevers, zoals de drie familieleden zichzelf graag afficheren. Vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek van het ISR besloot de KNGU eerder deze maand om Vincent Wevers niet af te vaardigen naar de Olympische Spelen van Tokio. Eenzelfde sanctie werd afgekondigd tegen de turncoaches Nico Zijp en Wolther Kooistra, van wie de gangen eveneens worden nagetrokken. Eerder werd trainer Patrick Kiens door de KNGU al volledig uit de nationale selectie verbannen.