2019: Turntrainer Vincent Wevers met Lieke Wevers ANP

De Nederlandse turntrainers die de afgelopen maanden in opspraak zijn geraakt wegens het vermoeden van grensoverschrijdend gedrag zijn niet welkom op de Olympische Spelen van Tokio.

Vincent Wevers, Wolther Kooistra en Nico Zijp worden door turnbond KNGU niet afgevaardigd naar Japan. Patrick Kiens en Frank Louter werden in een eerder stadium al op een zijspoor gezet.

Technisch directeur Mark Meijer spreekt van een "ongelofelijk ingrijpend" besluit dat hij moest nemen. "Door alles wat er nu speelt in de gymsport en rondom de coaches heerst er onduidelijkheid en onzekerheid. Dat is een onwenselijke kwetsbaarheid in het programma richting de Spelen."

"Daarnaast hebben de atleten ook om duidelijkheid gevraagd. Met dit besluit weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Dit moet voor rust gaan zorgen."

Bekijk hier de toelichting van technisch directeur Mark Meijer en bondscoach Bram van Bokhoven:

De komende periode worden de resultaten van twee onderzoeken verwacht. Een wetenschappelijk onderzoek onder leiding van Marjan Olfers en een tuchtrechtelijk onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Meijer: "We hebben geen invloed op de resultaten of de uitspraken, het zijn onafhankelijke onderzoeken. Daarom moeten we deze keuze maken."

Oud-coach Biles gaat met Oranje-equipe mee

Wevers, Kooistra, Zijp en Kiens blijven wel verantwoordelijk voor de individuele trajecten van hun turnsters richting Tokio. De vier trainers mogen tot de zomer werken met hun eigen pupillen. Tijdens de EK, later deze maand in Bazel, zullen drie van hen ook gewoon op de turnvloer staan.

De turnbond heeft besloten de vrouwenploeg in Japan te laten coachen door de Amerikaanse Aimee Boorman. Zij was tussen 2005 en 2016 de trainster van Simone Biles, met vier olympische titels een van de succesvolste turnsters uit de geschiedenis.

De begeleiding van de turnsters bestaat op de Zomerspelen verder uit bondscoach Bram van Bokhoven en assistent-trainer José van der Veen. Bij de mannenploeg vinden geen veranderingen plaats in de technische staf.

2016: Eythora Thorsdottir op de Spelen van Rio met haar coach Patrick Kiens ANP

Kiens werd in een eerder stadium al door de KNGU te verstaan gegeven niet welkom te zijn. De trainer van PAX Hoofddorp past volgens technisch directeur Mark Meijer van de bond op geen enkele wijze meer in de begeleiding van topturners in Nederland.

Dubbele bezetting op EK

In Zwitserland zal eenmalig sprake zijn van een dubbele bezetting van de trainersstaf. In het kader van de overdracht worden Wevers, Kooistra en Zijp op de EK terzijde gestaan door het trio coaches dat tijdens de Zomerspelen de leiding in handen heeft.

STER reclame