Vincent Wevers
NOS Sport

Turncoach Wevers wil via kort geding toch naar Olympische Spelen

Turncoach Vincent Wevers wil via een kort geding afdwingen dat hij wordt toegevoegd aan de trainersstaf van de Nederlandse ploeg tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Turnbond KNGU maakte donderdag bekend dat beide partijen maandag tegenover elkaar stonden voor de rechtbank van Zutphen. De rechter doet uiterlijk 21 juni uitspraak.

Om zijn betoog kracht bij te zetten had Wevers zijn dochter Sanne, olympisch kampioen op de balk in Rio in 2016, en zijn dochter Lieke meegenomen naar de rechtbank. Wevers kreeg vorige maand te horen dat voor hem geen plaats is ingeruimd in de olympische turnploeg. Tegen de oefenmeester loopt een onderzoek bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) vanwege vermeend grensoverschrijdend gedrag.

Vincent Wevers met Lieke en Sanne Wevers

Ook drie andere coaches (Patrick Kiens, Nico Zijp en Wolther Kooistra) kregen te horen dat zij op voorhand geen deel uitmaken van de begeleiding in Tokio. De KNGU heeft Aimee Boorman aangesteld als coach van de Nederlandse ploeg. De Amerikaanse was jarenlang trainster van superster Simone Biles.

"Het is moeilijk in te schatten wat de rechter zal oordelen", zei KNGU-directeur Meijer.

Angst dat ook andere turncoaches die zijn gepasseerd voor Tokio naar de rechter zullen stappen zei hij niet te hebben. "Wevers is in dienst van de KNGU. Dat geldt niet voor de overige drie coaches die door ons buiten de olympische ploeg zijn gelaten. Die zijn werkzaam als persoonlijke trainers."

Verbaasd over moment

Meijer vertelde wel verbaasd te zijn over het moment waarop Wevers zijn recht probeert te halen. "De focus binnen de Nederlandse turnploeg is momenteel volledig gericht op de olympische kwalificatie. Ook zijn beide dochters zitten middenin dat proces. Ik kan daarnaast niet ontkennen dat het, binnen de nationale ploeg, iets met de samenwerking doet wanneer zoiets speelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl