Sywert van Lienden in Buitenhof NOS

Sywert van Lienden zegt het lidmaatschap van het CDA op, heeft de partij laten weten. Het besluit is "in goed onderling overleg met Van Lienden en het landelijk bestuur" genomen.

"Gezien de moeilijke periode waarin het CDA verkeert" vindt Van Lienden het "verstandiger dat de partij al haar aandacht en energie besteedt aan de toekomst van de christen-democratie", staat in een verklaring van het CDA. Van Lienden laat weten dat hij niets aan de verklaring heeft toe te voegen.

Van Lienden raakte in opspraak door een omstreden mondkapjesdeal waarmee hij miljoenen verdiende, terwijl hij had gezegd dat hij de mondkapjes voor zorgpersoneel "om niet" had geleverd.

Integritreitscommissie

Meteen daarna zei de integriteitscomissie niet ingelicht te zijn. Het CDA kondigde daarop een onderzoek aan. Van Lienden zei twee weken geleden in het tv-programma Buitenhof dat hij "na de zomer, richting de herfst" aan de integriteitscommissie van het CDA had verteld dat er naast een non-profitstichting ook een BV bestond.

Het CDA maakt nu bekend dat uit het onderzoek is gebleken dat Van Lienden "op onderdelen" informatie over de mondkapjesdeal heeft gegeven aan de vertrouwenscommissie voor de kandidaatstellingsprocedure voor de Tweede Kamer. Maar omdat dit een vertrouwelijk proces is, is deze informatie niet breder in het CDA gedeeld, zegt de partij. Overigens trok Van Lienden zich terug als kandidaat-Kamerlid.

Naast de kandidatencommissie is er bij het CDA ook een aparte integriteitscommissie. Die wist dus van niks. Volgens het partijbestuur verkeerde Van Lienden in de veronderstelling dat hij zijn "integriteitsvraag" bij de juiste commissie had gemeld. Het bestuur zegt ook dat Van Lienden deze informatie vanuit goede intenties heeft willen delen.

Terugbetalen?

In de Tweede Kamer is veel kritiek op de deal die Van Lienden vorig jaar met VWS sloot. Een Kamermeerderheid riep Van Lienden op het geld terug te betalen. Van Lienden noemde de deal zelf eerder onuitlegbaar, maar deed geen toezeggingen de winst terug te betalen. Hij zei zijn rendement "voor goede doelen" te willen gebruiken.

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen bleek VWS gewaarschuwd te hebben de deal niet te zien zitten. De voormalig coördinator van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), Rob van der Kolk, zei in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen verbolgen te zijn over de deal. Volgens hem was de hele overeenkomst -met een waarde van zo'n 100 miljoen euro- helemaal niet nodig, omdat er inmiddels genoeg hulpgoederen waren geleverd.

Minister Van Ark kondigde in een Kamerdebat een extern onderzoek aan naar de gang van zaken.

STER reclame