De lancering van Shenzhou 12 met de drie taikonauten Reuters

Met een Lange Mars 2F-raket zijn vannacht drie Chinese ruimtevaarders in een baan om de aarde gebracht. De drie gaan de eerste bemanning vormen van het gloednieuwe Chinese ruimtestation Tianhe.

De raket ging volgens plan om 03.22 uur Nederlandse tijd omhoog vanaf de lanceerbasis Jiuquan in de Gobiwoestijn. Volgens de vluchtleiding verliep de lancering volledig succesvol.

Beelden van de lancering:

Lancering Chinese astronauten naar ruimtestation

Het is voor het eerst sinds 2016 dat China astronauten de ruimte in brengt. De drie taikonauten zullen drie maanden in het ruimtestation verblijven. Hun belangrijkste taak is om te verifiëren of alle systemen goed werken. Ze zullen ook twee ruimtewandelingen maken.

De vlucht wordt geleid door Nie Haisheng (56), die aan zijn derde ruimtevlucht begint. Hij krijgt gezelschap van Liu Boming (54) en Tang Hongbo (45). "Deze missie duurt langer en we moeten niet alleen de kernmodule, ons huis in de ruimte, op gang brengen, maar we moeten ook een paar belangrijke technische tests doen. Deze missie is moeilijker en de uitdagingen zijn groter", zei Nie op een persconferentie kort voor vertrek. Liu sprak van een "extreem complexe en zware missie", ook vanwege de ruimtewandelingen.

Impressie van het Chinese ruimtestation zoals het er uiteindelijk uit moet zien CMSA

Het ruimtestation werd eind mei al bezocht door een vrachtmodule, Tianzhou 2, met aan boord voorraden, brandstof en de ruimtepakken voor de ruimtewandelingen. Die module is aan een kant van de kernmodule Tianhe gekoppeld. De Shenzhou zal waarschijnlijk aan de andere kant aankoppelen.

Het eerste onderdeel van het ruimtestation was in april gelanceerd. In de Tianhe-kernmodule van bijna 17 meter lang en iets meer dan vier meter breed moeten de drie taikonauten leven, eten, slapen, sporten en werken. Volgend jaar wordt het ruimtestation een stuk groter als het wordt uitgebreid met twee wetenschappelijke modules, Wentian en Mengtian.

STER reclame