NOS WielrennenAangepast

Van der Breggen onttroont balende mede-olympiër Van Vleuten op NK tijdrijden

Anna van der Breggen heeft voor de tweede keer in haar loopbaan de nationale titel tijdrijden veroverd.

De regerend wereldkampioene, die bezig is aan haar laatste seizoen, legde de tijdrit over 29,6 kilometer af in 39.58. Daarmee was ze 13 seconden sneller dan Ellen van Dijk, die als tweede eindigde. Lucinda Brand werd derde, op 32 tellen van Van der Breggen.

Van der Breggen toont olympische vorm op NK tijdrijden, Van Vleuten stelt teleur

Titelverdedigster Annemiek van Vleuten, die zich net als Van der Breggen voorbereidt op de olympische tijdrit in Tokio, kwam niet in de buurt van het podium. De wereldkampioene tijdrijden van 2018 en 2017 was, tot haar grote teleurstelling, 53 seconden langzamer dan Van der Breggen. Daarmee eindigde ze als vierde.

"Ik had gehoopt hier met een heel goed gevoel vandaan te gaan. Dat ga ik nu niet", baalde Van Vleuten.

Muur van Emmen

Het kampioenschap werd beslist op een rondje van 14,8 kilometer in de buurt van Emmen, dat de rensters twee keer aflegden. Daarbij moesten ze twee keer de net geopende Muur van Emmen op: een kort klimmetje van zo'n 400 meter over een voormalige vuilnisbelt, met een steil stukje van zo'n 16% vlak voor de top.

Demi Vollering zette met 41.18 al vroeg de snelste tijd neer. Maar toen moesten de topfavorieten nog in actie komen.

Van der Breggen noteerde de snelste tussentijd in de eerste ronde. Van Dijk, die lang heeft moeten herstellen van het coronavirus dat ze in april opliep, moest halverwege 10 seconden toegeven op de wereldkampioene. Titelverdedigster Van Vleuten verloor in de eerste helft al 23 seconden op Van der Breggen.

Ellen van Dijk rijdt naar het zilver

Van der Breggen veroverde in 2015 ook de nationale titel tijdrijden. De edities daarna werden gewonnen door Van Vleuten (2019, 2017, 2016) en Van Dijk (2018). Vorig jaar werd er geen NK tijdrijden georganiseerd vanwege het coronavirus.

Voorbereiding op Tokio

Het feit dat Van der Breggen in Emmen bijna een minuut sneller was dan Van Vleuten - haar landgenote en concurrente voor olympisch goud -, zegt volgens de wereldkampioene niet zo veel.

"We liggen altijd dicht bij elkaar. Ook Annemiek komt van hoogte af. Als je een mindere dag hebt op een tijdrit, dan kan dat heel snel. Dat gaat in de tijdrit op de Spelen ook zo zijn", aldus Van der Breggen. "Voor mij is het heel lekker om na een lange tijd, en in de wereldkampioentrui, hier te winnen."

Bekijk in de carrousel hieronder de reacties van Van der Breggen, Van Vleuten en Van Dijk na de tijdrit.

Van der Breggen en Van Vleuten bereiden zich allebei op een andere manier voor op de Olympische Spelen. Van der Breggen rijdt La Course en de Giro Rosa, terwijl Van Vleuten kiest voor een lange hoogtestage om risico's in koersen te mijden.

Ook daarom had Van Vleuten gehoopt om in Emmen een betere prestatie neer te zetten. "Dan ga je met een lekkere flow naar Tokio. Nu laat Anna ook zien dat ze die regenboogtrui niet voor niets heeft. Het is een mooie winnares, maar ik had er liever korter op gezeten", aldus de 38-jarige renster.

"Ik kan aan mijn wattage wel zien dat het geen topdag was. Er waren er vandaag drie beter. Ik weet wel dat ik beter kan dan vandaag, dus dat is wel hoopvol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl