NOS WielrennenAangepast

Dumoulin tankt op NK vertrouwen voor Tokio met eerste tijdritzege sinds 2018

Dumoulin tankt op NK vertrouwen voor Tokio met eerste tijdritzege sinds 2018

Tom Dumoulin heeft bij de NK tijdrijden in Emmen zijn eerste tijdritzege sinds 2018 geboekt. De 30-jarige renner van Jumbo-Visma, die zich voorbereidt op de olympische tijdrit in Tokio, was op het nationaal kampioenschap met een tijd van 36.06 maar liefst 27 seconden sneller dan EF-renner Sebastian Langeveld.

Dat zorgde voor een flinke vreugde-uitbarsting van de voormalig wereldkampioen op de streep. "Ondanks dat dit misschien niet de grootste wedstrijd is, ben ik hier ontzettend blij mee. Dit is voor mij echt een overwinning op mezelf", reageerde Dumoulin.

Bekijk hieronder de reactie van Dumoulin na zijn overwinning in Emmen.

Dumoulin als een kind zo blij met nationale tijdrittitel: 'Overwinning op mezelf'

Koen Bouwman (ook Jumbo-Visma) eindigde als derde, op 1.24 van zijn ploeggenoot Dumoulin.

Muur van Emmen

De renners moesten in de tijdrit van bijna 30 kilometer twee keer de Muur van Emmen op: een kort heuveltje van zo'n 400 meter over een geasfalteerde vuilnisbelt. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4 was dat geen zware hindernis, maar het was wel genoeg om de renners even uit hun ritme te halen. De rest van het parcours was vlak en redelijk technisch.

Sebastian Langeveld

EF-renner Julius van den Berg zette met 37.39 al vroeg de snelste tijd neer. Koen Bouwman was even later 9 seconden sneller. De toptijd van de Jumbo-Visma-renner werd pas door de voorlaatste renner uit de boeken gereden; Langeveld moest voor de derde keer in zijn loopbaan genoegen nemen met de tweede plaats.

Dumoulin was na de eerste ronde 4 seconden sneller dan Langeveld en in de tweede ronde bouwde hij die voorsprong verder uit.

"Ik had hele goede benen. Ik wist wel dat Bassie, Sebastian Langeveld, goed ging zijn en dat bleek ook zo te zijn. Ik heb er alles uit moeten persen tot de streep en uiteindelijk pak ik hem", reageerde Dumoulin.

Vierde nationale titel

Voor Dumoulin is het zijn vierde nationale tijdrittitel uit zijn loopbaan. In 2014, 2016 en 2017 veroverde hij ook de rood-wit-blauwe tijdrittrui. Daarmee is hij op gelijke hoogte gekomen met Stef Clement, die ook vier keer de trui wist te veroveren.

Toch was het al bijna drie jaar geleden dat Dumoulin voor het laatst een tijdrit wist te winnen. Zijn laatste zege boekte hij in 2018, toen hij de laatste tijdrit in de Tour de France op zijn naam schreef.

Tom Dumoulin op zijn tijdritfiets in het Drentse landschap

Dumoulin maakte vorige maand bekend dat hij, na een periode van bezinning, zijn rentree zou maken in de Ronde van Zwitserland. Zijn doel is om op 28 juli, de dag van de olympische tijdrit in Tokio, op zijn best te zijn.

'IJs is nog dun'

In de eerste tijdrit in Zwitserland, na 222 dagen zonder koers, eindigde Dumoulin als zestiende. De tweede sloot hij af met een vijfde plaats.

"Het is een goed teken dat ik goed hersteld ben van Zwitserland. Dat is misschien nog wel het mooiste. Want dat was ook een van de redenen waarom ik een pauze inlaste. Ik herstelde gewoon niet meer, ik was gewoon overtraind. Ik ken mijn lichaam nu weer. Dat is wel bijzonder om mee te maken. De basis is nog heel smal; het ijs is nog heel dun zoals mijn trainer zegt. Maar het is een goed teken dat het nu zo goed gaat", reageerde Dumoulin opgewekt.

Bekijk hieronder de reactie van Sebastian Langeveld, die wel kan leven met een tweede plaats achter Dumoulin.

Langeveld: 'Kom tekort tegen een van de beste tijdrijders ter wereld: geen schande'

Dumoulin gaat zondag ook van start in de wegwedstrijd van het NK. Daarna rijdt hij geen wedstrijden meer, tot de olympische tijdrit in Tokio. "Ik ga nog een tweede korte hoogtestage inlassen. Daar reageer ik ook altijd goed op. Ik heb er wel vertrouwen in dat ik nu alleen maar beter word. Ik moet het laatste stapje nog maken, maar dat gaat wel goedkomen hopelijk", zei Dumoulin.

Niet alle toppers aanwezig

Titelverdediger Jos van Emden ging niet van start. De nationaal kampioen van 2019 is nog niet hersteld van zijn zware val in de Giro d'Italia. Ook voormalig kampioenen Dylan van Baarle (2018) en Wilco Kelderman (2015) kwamen niet in actie. Vorig jaar ging het NK tijdrijden niet door vanwege het coronavirus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl