Dumoulin vijfde in tweede tijdrit Zwitserland, Urán rijdt iedereen op een hoop Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hij mocht héél even plaatsnemen in de zogeheten hot seat. Dat het niet lang duurde dat de tijd van Tom Dumoulin bovenaan prijkte tijdens de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland, een klimtijdrit van 23 kilometer naar Andermatt, deed daar niets aan af.

Het zal goed en vertrouwd hebben aangevoeld voor de Nederlander, die deze week een goede rentree doormaakt en zijn pijlen richt op de olympische tijdrit in Tokio.

Uiteindelijk noteerde Dumoulin de vijfde tijd. De zege ging naar Rigoberto Urán, die de gehele concurrentie, Julian Alaphilippe voorop, op minstens veertig seconden zette. Het was zijn eerste zege in een tijdrit sinds de klimtijdrit in de Giro van 2014.

Klassementsleider Richard Carapaz en Gino Mäder gaven 54 seconden toe, Dumoulin 56 seconden.

De tijdrijder van Jumbo-Visma begon aan zijn tijdrit als de nummer 48 van het klassement. Hij was ook nadrukkelijk niet voor een goede eindklassering naar Zwitserland gekomen. Hij wilde zichzelf testen in de tijdritten.

Tegen het AD gaf Dumoulin in een eerste reactie aan moeite te hebben gehad met de beklimming van de Oberalppass (9,5 kilometer à 6,5 procent). "In de laatste kilometer van de klim blies ik mezelf wel wat op. Daarna ging het even moeizaam in de afdaling."

Positief nieuws

Al met al is hij gematigd tevreden met zijn optreden in Zwitserland. "Met enkel een beetje training voorafgaand aan deze wedstrijd, heb ik al een redelijk niveau. Maar het is duidelijk nog niet goed genoeg om mee te doen om de prijzen op de Olympische Spelen. Ik word wel beter deze week, dat is positief nieuws."

.

STER reclame