Tom Dumoulin onderweg in de openingstijdrit bij zijn rentree in de Ronde van Zwitserland.
NOS Wielrennen

Dumoulin zestiende bij rentree in peloton, Küng wint Zwitserse spierballenstrijd

Stefan Küng is de eerste leider in de Ronde van Zwitserland. De Europees kampioen tijdrijden was in de regenachtige openingstijdrit van 10,9 kilometer in Frauenfeld vier seconden sneller dan zijn jonge landgenoot Stefan Bissegger.

Tom Dumoulin eindigde bij zijn rentree in het profpeloton als zestiende op 32 seconden van de winnaar. Na een bezinningsperiode van 221 dagen reed de Limburger eindelijk weer een wedstrijd, allemaal ter voorbereiding op de olympische tijdrit.

'Spannende' dag voor Dumoulin

Zijn rentree was "spannend", aldus Dumoulin. "Een dikke maand geleden nam ik de beslissing. Dan leef je toch een beetje naar zo'n eerste schooldag toe. Ik heb wel een fijne dag gehad."

"Het gevoel was goed, maar in het tweede deel van de tijdrit kwam ik tekort. Toen merkte ik dat ik niet meer kon doortrekken. Dat moet nog een beetje beter."

Dumoulin tevreden na terugkeer: 'Plezier? Wil gewoon knallen in die tijdrit'

Op de voorlaatste dag van de Ronde van Zwitserland wacht nog een langere tijdrit, een die meer raakvlakken heeft met de olympische tijdrit in Tokio. "Ik wil me testen in de tijdritten en verbeterpunten zoeken. En verder wordt het even afzien. Er komen vast wel een paar dagen waarop ik denk: waar ben ik aan begonnen? Maar dat is prima."

Of plezier voorop staat? "Plezier? Ik wil gewoon knallen op die tijdrit. Vraag elke sporter op de dag van de olympische tijdrit of hij plezier heeft en je zult er niet veel vinden die op dat moment ja zeggen. Maar de afgelopen maand had ik zeker plezier en ik hoop de komende maand ook."

Grote motoren

Het parcours in Frauenfeld was gemaakt voor de grote motoren, al noopte de regen wel tot voorzichtigheid in de bochten. Desondanks reden de toppers met een gemiddelde van ruim boven de 50 kilometer per uur over de Zwitserse wegen.

Sebastian Langeveld zat met een eindtijd van 12.41 minuten een tijd lang op de hotseat, maar toen Bisegger op het parcours kwam wist de routinier hoe laat het was. De 12.04 van de jonge Zwitser leek de winnende tijd te kunnen worden, zeker toen wereldkampioen Rohan Dennis liefst 19 seconden toegaf.

Dat was buiten Stefan Küng gerekend. De 27-jarige tempobeul van Groupama-FDJ reed rond met een gemiddelde van 54,5 kilometer per uur en eindigde in 12.00.

Stefan Kung op weg naar de zege in de openingstijdrit van de Ronde van Zwitserland.

De Nederlandse volgers keken vooral uit naar de rentree van Mathieu van der Poel en Dumoulin. Van der Poel richtte zich na zijn tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen op het mountainbiken. Na een hoogtestage in La Plagne hoopt Van der Poel zich in Zwitserland in vorm te rijden voor zijn eerste Tour de France.

Hij reed een verdienstelijke tijdrit en eindigde in 12.38, dezelfde tijd als Mike Teunissen.

Fuglsang ontwijkt auto op parcours

De Ronde van Zwitserland is voor de meeste renners een voorbereidingswedstrijd op de Tour de France, maar geldt ook als een van de meest prestigieuze etappewedstrijden na de drie grote rondes.

Van de klassementsrenners deed Julian Alaphilippe de beste zaken. De Fransman van Deceuninck-QuickStep werd knap vierde in 12.19. Ook Rohan Dennis (12.23), Maximillian Schachmann (12.29) en Richard Carapaz (12.31) kenden een goed begin.

Jakob Fuglsang gaf 50 seconden toe op de toptijd van Küng en heeft nu al een kleine halve minuut op zijn grootste concurrenten. De Deense winnaar van de laatste editie van de Ronde van Lombardije mocht zich wel beklagen over de organisatie.

De Deen moest onderweg namelijk een auto, die zich op onverklaarbare wijze opeens op het parcours bevond, ontwijken. Fuglsang kwam er zonder kleerscheuren vanaf, maar verloor wel kostbare tijd.

De Ronde van Zwitserland eindigt zondag.