Explosies in Gaza door Israëlische luchtaanvallen
NOS Nieuws

Israël valt doelen in Gaza aan na brandballonnen

Israël heeft bombardementen uitgevoerd op Hamas-doelen in Gaza. Dat gebeurde nadat vanuit het gebied brandballonnen waren opgelaten die brandschade aanrichtten op velden in het zuiden van Israël.

In Gaza-Stad was na middernacht het geluid van drones en explosies te horen, meldt de BBC. Volgens de Israëlische strijdkrachten voerden straaljagers aanvallen uit op militaire complexen van Hamas in Khan Yunis en Gaza-Stad. Het Palestijnse nieuwsagentschap WAFA meldde dat er materiële schade is veroorzaakt maar dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Bekijk hier beelden van de Israëlische luchtaanvallen en beelden van de brandballonnen gisteren:

Israëlische luchtaanvallen op Gaza na Palestijnse brandballonnen

In een verklaring stelt het Israëlische leger "op alle scenario's voorbereid te zijn, inclusief het hervatten van de vijandelijkheden, in het licht van de voortdurende terreurdaden vanuit de Gazastrook."

Vlaggenmars

Het geweld over en weer volgt op een 'vlaggenmars' in Jeruzalem. Duizenden Israëlische ultranationalisten trokken gisteren door de straten van het bezette Oost-Jeruzalem. De mars werd door Palestijnse groepen gezien als een provocatie.

Het zijn de eerste Israëlische bombardementen op Gaza sinds de wapenstilstand inging op 21 mei. Tijdens de aanvallen die daaraan vooraf gingen vielen volgens de VN 242 doden.

Fragiel

"De gebeurtenissen van gisteren en vannacht laten zien dat dit bestand heel fragiel was", zei correspondent Ties Brock in het NOS Radio 1 Journaal.

Israël kreeg deze week een nieuwe regering die uit acht partijen bestaat, waaronder ook linkse partijen en een Arabische partij. "Zeker premier Bennett wil laten zien dat hij hard reageert als Hamas bijvoorbeeld die ballonnen oplaat. Israël wil toch laten zien dat het dat niet laat passeren."

"Aan de andere kant zie je ook dat er tot nu toe geen slachtoffers zijn gemeld waardoor het de vraag is hoe hoog Hamas dit zal opnemen, hoe fel ze vandaag zullen reageren. Daarvan zal afhangen of dit verder uit de hand loopt of dat het hierbij blijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl