Gespannen sfeer in Jeruzalem door 'vlaggenmars' ultranationalistische Israëliërs
In Jeruzalem hebben duizenden Israëlische ultranationalisten met vlaggen door het bezette Oost-Jeruzalem gelopen. Sommigen scandeerden leuzen als "dood aan de Arabieren". De 'vlaggenmars' wordt door Palestijnse groepen gezien als een provocatie. Zij riepen op tot een "dag van woede".
Israëlische media meldden dat het leger de luchtverdediging heeft versterkt, maar voor zover bekend heeft zijn er geen raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Wel zijn er vanuit Gaza brandbare ballonnen opgelaten die zijn neergekomen in Israël. In het zuiden van het land zijn daardoor enkele velden in brand geraakt.
Voorafgaand aan de mars was de sfeer gespannen. Het stadsbestuur van Jeruzalem had uit voorzorg zo'n 2000 agenten ingezet. "Er waren bij de Damascuspoort bij de Oude Stad honderden Palestijnse jongeren op de been. Die zijn allemaal weggestuurd. Daarbij kwam het ook tot confrontaties met de politie," zegt NOS-correspondent Ties Brock.
Hij was erbij, kijk hier hoe het eraan toe ging:
Zeker zeventien Palestijnen zijn gearresteerd. Volgens de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan zijn bij de confrontaties 33 Palestijnen gewond geraakt.
Huisuitzetting
De mars was oorspronkelijk gepland op 10 mei, waarop Israël vierde dat in 1967 Oost-Jeruzalem werd veroverd. Vanwege spanningen werd de mars toen voortijdig afgebroken. Hamas schoot die dag desondanks raketten af op Jeruzalem, waarop elf dagen van bombardementen op Gaza door het Israëlische leger en verdere raketbeschietingen door Hamas volgden.
Een van de aanleidingen voor de spanningen vormt de voorgenomen huisuitzetting van vier Palestijnse families in een Arabische wijk in Jeruzalem. Het Israëlische Hooggerechtshof buigt zich binnenkort over de vraag of de Palestijnse families beroep mogen aantekenen tegen die uitzetting.
Test nieuwe regering
De mars vormt een uitdaging voor de nieuwe Israëlische premier, de rechtse nationalist Naftali Bennett. Ondanks de zorg dat de mars tot nieuwe onrust zou kunnen leiden, was verbieden geen optie voor de nieuwe regering. Dat zou binnen rechts-nationalistische kringen gezien worden als een knieval voor Hamas.
Het Israëlische parlement stemde afgelopen zondag in met de nieuwe regeringscoalitie, eentje zonder de Likud-partij van ex-premier Benjamin Netanyahu. De coalitie bestaat uit partijen die een groot deel van het politieke spectrum bestrijken, waaronder een kleine Arabische partij.