CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij
NOS Nieuws

Gelekt kritisch memo 'kwam vanuit kring Pieter Omtzigt'

Het kritische document over het CDA van Pieter Omtzigt, dat donderdag op straat kwam te liggen, is gelekt door iemand uit de omgeving van Omtzigt zelf, schrijven het Nederlands Dagblad en persbureau ANP. Volgens hen heeft CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij dat dinsdagavond in een Zoom-gesprek gezegd, op basis van een gesprek met het Kamerlid zelf.

Omtzigt zou over het memo hebben gezegd: "Helaas Marnix, iemand uit de kring waarmee ik het document heb gedeeld, heeft het naar de pers gestuurd."

De informatie werd volgens de krant gedeeld in een Zoom-call met enkele honderden leden en CDA-prominenten. Een journalist van het Nederlands Dagblad en een van het ANP konden zich daar ongemerkt bij aansluiten.

Lijsttrekkerschap

Van Rij ging ook in op de bewering van Omtzigt dat hem het lijsttrekkerschap was beloofd als Hugo de Jonge zich zou terugtrekken. Het Kamerlid had die deal naar eigen zeggen gesloten met voormalig partijvoorzitter Rutger Ploum. Dat is volgens Ploum "pertinent niet waar", zei Van Rij in de Zoom-call.

CDA-leider Wopke Hoekstra zou de aanwezige CDA'ers in de Zoom-bijeenkomst iets hebben verteld over het contact met Omtzigt over diens gezondheidstoestand. "Hij had gezegd: Ik moet zestien weken rust houden, en ik moet ook medische hulp zoeken. Daarna zou hij zich weer bij ons voegen", citeert het Nederlands Dagblad.

Het CDA ontkent tegenover het ANP dat Hoekstra het over "medische hulp" heeft gehad.

Via een link die werd gedeeld door een bron, wisten het Nederlands Dagblad en het ANP binnen te komen bij het Zoom-gesprek. Een CDA-woordvoerder laat aan het ANP weten dat het niet de bedoeling was dat journalisten toegang kregen tot de videobijeenkomst.

Omtzigt zegde dit weekend zijn lidmaatschap op nadat het uiterst kritische memo op straat was komen te liggen dat hij had opgesteld voor de CDA-commissie die de verkiezingsnederlaag onderzoekt. Hij gaat als onafhankelijk Kamerlid verder, maar zit voorlopig nog ziek thuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl