CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bij de beëdiging van Kamerleden eind maart
NOS NieuwsAangepast

Kamerlid Omtzigt haalt in geheime memo hard uit naar eigen CDA

CDA-Kamerlid Omtzigt heeft zijn partij in een vertrouwelijk document harde verwijten gemaakt. Het is via dagblad De Limburger naar buiten gekomen. De krant heeft een memo van 76 pagina's in handen dat is geschreven door Omtzigt voor de commissie-Spies, die onderzoek doet naar de interne lijsttrekkersverkiezing binnen de partij.

In de memo, die De Limburger heeft gepubliceerd, komt naar voren dat het CDA-Kamerlid is uitgescholden door partijgenoten en dat hij zich niet gewaardeerd en onveilig voelt. De NOS heeft de stukken ook kunnen inzien.

Omtzigt zit al enige tijd overspannen thuis en zal de komende vier maanden ook niet terugkomen.

Het Kamerlid schrijft in het document dat hij "psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord en labiel" is genoemd in communicatie tussen CDA-fractiemedewerkers en -leden. In het stuk wordt een screenshot van WhatsAppberichten getoond met scheldkanonnades tegen Omtzigt. "Focking Eikel met die Nazi Posters", staat er onder meer.

Omtzigt schrijft over "fluistercampagnes" en dat hij het moeilijk vindt om te praten over zijn gevoel van onveiligheid. "Bij de situatie waarin ik me onveilig voel, herken ik de onderliggende waarden en normen van het CDA onvoldoende in het eigen interne handelen."

Ook wijst Omtzigt op drie sponsoren die 1 miljoen euro campagnegeld hebben gegeven. Deze sponsoren, die niet bij naam worden genoemd, zouden dit hebben gedaan om invloed uit te oefenen. Omtzigt schrijft: "En die sponsoren en iemand in het campagneteam hebben belang bij pogingen om wijzigingen aan te brengen in de CDA-plannen zoals die in Wopkes New Deal en het verkiezingsprogramma zijn uitgewerkt. Daar heb ik moeite mee."

Waarnemend voorzitter Van Rij ontkent dat er iets niet door de beugel kon. "Het CDA heeft alle regels gerespecteerd die de wet voorschrijft ten aanzien van sponsoring."

'CDA-onwaardig'

Het CDA zegt op Twitter dat uitspraken in het document over Omtzigt "CDA-onwaardig zijn". Van Rij neemt er "met kracht afstand van". De partij benadrukt dat het stuk nog niet door de commissie is besproken en dat het "uitgesloten is dat het stuk vanuit de leden van deze commissie is verspreid".

De waarnemend partijvoorzitter Van Rij wil niets zeggen over de inhoud van de memo:

Van Rij: 'Ik ga niet vooruitlopen op conclusies commissie-Spies'

Omtzigt is door de NOS niet bereikt voor een reactie. De Limburger schrijft dat hij tegenover de krant niet wilde reageren.

'Gepasseerd als lijsttrekker'

De lijsttrekkersverkiezing vorig jaar zomer verliep moeizaam. CDA-minister Hugo de Jonge won nipt van het bekende Kamerlid Omtzigt en vervolgens waren er twijfels over het verloop van de digitale verkiezing. De Jonge werd uiteindelijk geen lijsttrekker en de partij schoof minister Wopke Hoekstra naar voren.

In de memo schrijft Omtzigt dat partijvoorzitter Ploum hem had beloofd dat hij lijsttrekker wordt als Hugo de Jonge "onverhoopt weg zou vallen". Hij voelt zich op "onheuse wijze" gepasseerd als lijsttrekker, zo staat er.

Ook was de bedoeling dat Omtzigt een prominente rol zou spelen bij de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar in de praktijk was hij nauwelijks zichtbaar in het openbaar. Omtzigt schrijft nu aan de commissie-Spies dat hij in de campagne fors is tegengewerkt. Omtzigt is van mening zijn dat hij onvoldoende ruimte heeft gekregen om deel te nemen aan "relevante discussies en besluitvorming nadat ik al 14 jaar Kamerlid geweest was in 2017".

Lage plek

Partijgenoten die hem openlijk steunden, kregen "vervelende reacties of werden intern genegeerd". Een partijgenoot die een plek op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen wilde, zou een lage plek hebben gekregen nadat die bevestigend zou hebben geantwoord op de vraag of die Omtzigt steunde.

In de memo wordt een lange lijst met incidenten opgesomd. "De incidenten die hebben plaatsgevonden zijn geen incidenten maar symptomen van veel grotere structurele problemen bij het CDA", stelt Omtzigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl