Pieter Omtzigt
NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamerlid Omtzigt stapt uit CDA en wil als zelfstandig Kamerlid verder

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zegt zijn lidmaatschap van het CDA op. Dat heeft hij bekendgemaakt in een brief die hij op Twitter heeft gezet. Hij gaat als onafhankelijk Kamerlid verder, maar zit voorlopig nog ziek thuis.

Donderdag lekte een notitie van Omtzigt uit, waarin hij felle kritiek uitte op de manier waarop de partij met hem omgegaan is. Hoe dat uitlekken is gebeurd, weet hij niet. "Dit stuk had intern moeten blijven om juist daar een inhoudelijke discussie te kunnen voeren en noodzakelijke vragen te stellen."

Volgens Omtzigt is het daardoor voor hem nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren. "Daarom heb ik zojuist met pijn in mijn hart partijvoorzitter Marnix van Rij laten weten dat ik mijn CDA-lidmaatschap opzeg."

Omtzigt deed vorig jaar een gooi naar het lijsttrekkerschap van het CDA, maar legde het af tegen Hugo de Jonge. Toen die zich later terugtrok, koos de partij niet voor Omtzigt, maar voor Wopke Hoekstra als nummer 1. De verkiezingen verliepen slecht voor de christendemocraten.

In zijn uitgelekte notitie schrijft Omtzigt dat hij zich regelmatig niet veilig voelde in het CDA, en dat partijleden hem in appgroepen uitscholden voor psychopaat en teringhond. Ook zou de partij een groot sponsorbedrag hebben aangenomen zonder dat te registreren.

"Het is mijn intentie om terug te keren als onafhankelijk Kamerlid, juist omdat veel mensen mij dat vertrouwen hebben gegeven", zegt Omtzigt nu op Twitter. Hij haalde bij de laatste verkiezingen ruim 340.000 voorkeursstemmen, goed voor zo'n vijf zetels.

Toch zal Omtzigt voorlopig nog niet terugkeren in de Tweede Kamer. Daarvoor moet hij eerst volledig hersteld zijn. "Ik geef geen interviews en ga echt uitrusten."

De 47-jarige Omtzigt zat sinds 2003, met een korte onderbreking, voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij hield zich bezig met verschillende onderwerpen, zoals pensioenen, buitenlandse zaken en sociale zekerheid.

De afgelopen jaren was hij een van de drijvende krachten die de toeslagenaffaire aan het licht brachten. Ook daarbij vond hij dat hij werd tegengewerkt, door politici van andere partijen maar ook van zijn eigen CDA.

19 fracties in Kamer

Ondanks het besluit van Omtzigt houdt het CDA nog even 15 zetels, omdat Omtzigt op dit moment tijdelijk wordt vervangen door Henri Bontenbal. Pas als Omtzigt daadwerkelijk terugkeert in de Tweede Kamer gaat de CDA-fractie terug naar 14 zetels. Ook telt de Kamer dan een recordaantal van 19 fracties.

De vrouw van Omtzigt, die fractievoorzitter is van het CDA in de gemeenteraad van Enschede, blijft wel lid van de partij:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl