Rechter Hendrik Steenhuis naast het gereconstrueerde wrak van Malaysia Airlines vlucht MH17 AFP/bewerking NOS

Goedemorgen! Op het Justitieel Complex Schiphol begint de behandeling van de strafzaak tegen vier mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerstorten van vlucht MH17. Ook gaan alle middelbare scholen weer verplicht open.

De wekdienst luisteren?

Het is vandaag zonnig, al vormen zich landinwaarts ook enkele stapelwolken. Het wordt bij een zwakke tot matige noordenwind 19 tot 24 graden. De komende dagen blijft het vrij zonnig en droog. De temperatuur loopt daarbij nog iets op.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op het Justitieel Complex Schiphol begint de behandeling van de strafzaak tegen vier mannen - drie Russen en een Oekraïner - die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerstorten van vlucht MH17, waarbij alle 298 inzitten om het leven kwamen.
  • Alle middelbare scholen gaan weer helemaal open. Dat is verplicht. Vorige week mochten ze al open, maar sommige scholen hadden meer tijd nodig. Een aantal scholen weigert volledig te openen, onder meer uit angst voor besmettingen.
  • De coronaprikken worden vanaf vandaag door de GGD met een stempel in de gele inentingsboekjes gezet bij de mensen die daar om vragen.
  • En een kort geding dat is aangespannen door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk tegen drie complotdenkers. De gemeente heeft ze gedagvaard voor verstoring van de openbare orde.

Wat heb je gemist?

Het vermoeden was er al, maar nu zijn er ook cijfers over het snoepgedrag in coronatijd. En wat blijkt: Nederlanders snoepen behoorlijk meer. Vooral aan chocola en drop geven ze meer geld uit dan vóór de pandemie, blijkt uit een onderzoek van ABN Amro, dat cijfers analyseerde van supermarkten, drogisterijen en pompstations.

In 2020 groeide de omzet van chocola met 7 procent en die van drop en suikerwaren als zure matten, winegums en fruitgom met 6 procent. In de eerste vier maanden van 2021 deden consumenten er zelfs nog een schepje bovenop: voor zowel chocola als snoep werd een omzetgroei van 9 procent genoteerd.

Dat er nu meer gesnoept wordt, is best opvallend. In de jaren voor corona werden Nederlanders zich namelijk steeds meer bewust van de negatieve gevolgen van suiker voor de gezondheid. Daardoor groeide de verkoop van drop en andere snoepsoorten amper nog.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Britse koningin Elizabeth is 'verheugd' met de komst van Lilibeth Diana, haar elfde achterkleinkind. De dochter van prins Harry en zijn vrouw Meghan is vernoemd naar de koningin en Harry's moeder, prinses Diana. 'Lilibeth' is het koosnaampje dat de onlangs overleden prins Philip Elizabeth al voor hun huwelijk gaf.

Op Twitter gaf Buckingham Palace deze verklaring:

De geboorte van Lilibeth, roepnaam Lili, werd gisteren wereldkundig gemaakt. Zij blijft waarschijnlijk de benjamin van het gezin. De Britse prins en zijn Amerikaanse vrouw hebben eerder gezegd maximaal twee kinderen te willen.

Fijne maandag!

STER reclame