De gewelddadige bestorming van het Capitool op 6 januari
NOS Nieuws

Republikeinen blokkeren onderzoek naar bestorming Capitool

Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben een onafhankelijk onderzoek naar de gewelddadige bestorming van het Capitool tegengehouden. Zes Republikeinen stemden weliswaar met de Democraten mee, maar dat was niet genoeg om het benodigde aantal van zestig Senatoren te behalen.

Senator Chuck Schumer veroordeelde zijn Republikeinse collega's. "Het is een schande voor de Republikeinse partij dat de verschrikkingen van die dag onder het tapijt worden geveegd uit angst voor Donald Trump", zei hij na afloop van de stemming.

Vijf mensen kwamen bij de aanval op het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari om het leven. "Ik kan me niet voorstellen dat er iemand tegen de oprichting van een onderzoekscommissie naar een van de grootste aanvallen op het Capitool sinds de Burgeroorlog is", zei president Biden gisteren.

Een terugblik op de bestorming:

Terugkijken: zo werd het Capitool bestormd

De op te richten commissie zou bestaan uit tien experts. Het panel had net zo moeten worden vormgegeven als de commissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzocht. De top van de Republikeinse Partij was tegen; het onderzoek zou partijdig en onnodig zijn.

Vorige week stemde het Huis van Afgevaardigden nog in met de instelling van de onderzoekscommissie. 35 Republikeinen stemden toen mee met de Democraten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl