Reddingswerkers op de plek van het ongeluk met de kabelbaan
NOS Wielrennen

Giro-organisatie past parcours aan na zwaar ongeluk met kabelbaan op Mottarone

De organisatie van de Giro d'Italia heeft het parcours van de etappe van aanstaande vrijdag aangepast naar aanleiding van het ongeluk met de kabelbaan, waarbij veertien mensen om het leven kwamen.

De renners rijden niet langer over de Mottarone, de berg waar afgelopen zondag een cabine een kabelbaan tientallen meters naar beneden stortte. De enige overlevende van het ongeluk was een vijfjarig Israëlisch jongetje.

Maandag hield het peloton voor de start van de zestiende etappe al een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

De renners voor de start van de etappe, afgelopen maandag

De start- en finishplaats van de etappe blijven ongewijzigd. Na het vertrek in Abbiategrasso gaan de renners nu echter via het plaatsje Gignese, waar de top van een klim van de vierde categorie ligt. De Mottarone was een berg van de eerste categorie.

Het slot van de rit is hetzelfde gebleven. Na een tussensprint in Baveno volgen nog beklimmingen van de Passo Della Colma (derde categorie) waarna de etappe finisht op de top van de Alpe di Mera (eerste categorie). De rit is twaalf kilometer korter dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Bekijk hieronder het nieuwe profiel van de etappe van vrijdag:

Het nieuwe parcours van de negentiende etappe

Vandaag is een rustdag in de Giro, woensdag gaat de eerste grote wielerronde van het jaar verder met een bergetappe met een aankomst bergop.

De roze trui zit om de schouders van de Colombiaan Egan Bernal, die een voorsprong heeft van 2.24 minuut Damiano Caruso (Italië) en 3.40 minuut op de Brit Hugh Carthy.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl