Bernal toont suprematie in ingekorte koninginnenrit Giro Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Egan Bernal is hard op weg om de Ronde van Italië te winnen. De Colombiaan van Ineos won de weliswaar ingekorte, maar nog altijd zware zestiende etappe en nam nog wat verder afstand van de concurrentie.

Voor de start werd de etappe flink ingekort door de Giro-directie. Vanwege de slechte weersomstandigheden werden de beklimmingen van de Passo Fedaia en Passo Pordoi geschrapt, waardoor de renners 153 in plaats van de 212 geplande kilometers moesten afleggen.

Aanval op hoogste punt Giro

Op de Passo Giau, het hoogste punt van de Giro na het schrappen van de Passo Pordoi, gebeurde het. Bernal sprong op 5 kilometer van de top weg uit een groepje met favorieten, raapte onderweg een plukje overgebleven vroege vluchters op en rondde de top 0.30 voor de rest.

In de afdaling naar Cortina d'Ampezzo liep hij nog wat verder uit.

Bernal op de besneeuwde Passo Giau AFP

Damiano Caruso, als knecht van de al afgestapte Mikel Landa aan de Giro begonnen, staat nu knap tweede op 2.24 minuten van de roze trui. Hugh Carthy is op 3.40 minuten de nummer drie.

Kopgroep van de dag

Terwijl de regen met bakken uit de lucht kwam, reed op de eerste van de twee overgebleven cols, La Crosetta, een groep van 24 renners weg, onder wie Koen Bouwman.

Op de Passo Giau waren nog vijf koplopers over: Gorka Izagirre, Joao Almeida, Davide Formolo, Vincenzo Nibali en Antonio Pedrero.

Bernal achterhaalde ze een voor een en liet ze ook achter zich.

Bernal bleef ook tijdens de afdaling naar Cortina d'Ampezzo - ijskoud, in de mist en niet te zien op televisiebeelden - in zijn eentje op kop.

In de finishplaats, waar het eindelijk droog was, had Bernal nog alle tijd om zijn regenjasje uit te trekken om in zijn roze trui juichend over eindstreep te komen.

De verliezers

Remco Evenepoel, zevende in de rangschikking, was voor die col al afgehaakt en kwam ruim 24 minuten na Bernal over de finish. En nummer vier Aleksandr Vlasov was na geklungel met zijn regenjack in de klim achterop geraakt.

Simon Yates, die tweede stond, moest de andere klassementsrenners al laten gaan nog voor Bernal versnelde. De Brit staat nu vijfde in het klassement op 4.20 van de roze trui.

Terwijl nog lang niet alle renners binnen waren, stond Bernal al voor de microfoon voor een eerste reactie. "Ik wilde iets speciaals doen. Ik wilde laten zien dat ik weer helemaal terug ben", zei de Colombiaan. "Je wint niet elke dag een etappe in de Giro met de roze trui om je schouders."

"Het was zwaar, vanwege het weer. Maar ik had de goede mentaliteit vanaf het begin van de koers. Het was een dag om af te zien, en dat hebben we gedaan", aldus Bernal.

Uitslag en klassement na zestiende Giro-etappe

STER reclame