Bauke Mollema ANP

Het had zo mooi kunnen zijn voor Bauke Mollema. Na succes in de Vuelta van 2013 en de Tour van 2017 streed hij zaterdag om dagsucces in de Giro. En dat nog wel op de flanken van de loodzware Monte Zoncolan. Maar Mollema beschikte niet over superbenen en zag een onbekende Italiaan, Lorenzo Fortunato, er met de zege vandoor gaan.

Mollema, die uiteindelijk als vijfde de finish passeerde, koos al vroeg in de veertiende etappe het hazenpad met tien anderen, onder wie ook George Bennett van Jumbo-Visma. Ze kregen ruim acht minuten, alvorens de ploegen van de klassementsrenners tempo gingen maken.

Toch begon de kopgroep met een ruime voorsprong van ruim zes minuten aan de slotklim, de 14,1 kilometer lange Zoncolan (gemiddeld 8,5% en 27% op zijn steilst). Dat kwam vooral door het werk van de ploeggenoten van Mollema en Bennett, Jacopo Mosca en Edouardo Affini, die ook tot de kopgroep behoorden.

Onbekende Italiaan juicht op de Zoncolan, Mollema vijfde Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Maar eenmaal op de Zoncolan was het Jan Tratnik die als eerste versnelde. Mollema en Bennett konden niet mee. Ook Fortunato demarreerde en hij achterhaalde Tratnik om solo als eerste aan de top te verschijnen. Het was de eerste profzege voor de 25-jarige Italiaan van de EOLO-Kometa - formatie. Hij had zelfs nog nooit bij de beste vijf in een daguitslag gereden.

Het zorgde ervoor dat Alberto Contador, met Ivan Basso de oprichter en manager van de nieuwe ploeg, een bijzonder vreugdevolle video plaatste op zijn sociale media.

Contador in extase na Giro-ritzege van pupil Fortunato

Daarachter wist Bernal wederom tijd te pakken op de concurrentie. De Colombiaanse rozetruidrager achterhaalde in de laatste honderd meter zelfs nog Mollema om als vierde op 1.43 van Fortunato over de finish te komen, net voor de Nederlander. Simon Yates gaf elf seconden toe op Bernal, Aleksander Vlasov verloor 1.12 op Bernal, Remco Evenepoel zelfs 1.30.

.

STER reclame