Aanvaller Vendrame sprint naar etappe-zege, favorieten houden zich koest Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Italiaan Andrea Vendrame heeft na een lange dag in de aanval de twaalfde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Vendrame (26) boekte voor het eerst in zijn carrière een ritzege in een grote ronde door in een sprintje in de straten van Bagno di Romagna af te rekenen met de Australiër Chris Hamilton.

De klassementsmannen deden het rustig aan in de rit van 212 kilometer over vier beklimmingen, een dag na de slopende etappe over de Toscaanse grindwegen. De groep met rozetruidrager Egan Bernal kwam ruim tien minuten na Vendrame over de finish.

De ploeggenoten van Bernal verrichtten zoals te doen gebruikelijk veel kopwerk in het peloton, dat tussen de toegestroomde mensenmassa's reed op de klimmetjes.

Bernal tussen zijn ploeggenoten ziet de drukte langs de kant van de weg AFP

In de top van het algemeen klassement ontstonden geen verschillen. De marge van Egan Bernal op nummer twee Aleksandr Vlasov blijft 45 seconden, Damiano Caruso staat derde op 1.12 van de Colombiaan.

Zestien aanvallers, geen Nederlanders

Na het vertrek in Siena duurde het lang voor er zich een definitieve kopgroep had gevormd die de zegen van het peloton kreeg. Na 65 kilometer kregen zestien renners de ruimte, onder wie de Fransman Geoffrey Bouchard, die zijn leiding in het bergklassement kon uitbreiden.

In de finale met meerdere beklimmingen viel de grote groep uit elkaar. Vendrame en Hamilton bleven over op kop, samen met Gianluca Brambilla en Jumbo-Visma-renner George Bennett.

Toen Hamilton ervandoor ging in de slotkilometers keken Bennett en Brambilla elkaar te lang aan. Vendrame aarzelde geen moment, sprong in Hamiltons wiel en troefde hem af in de sprint.

Veel uitvallers, onder wie Soler

De twaalfde Giro-etappe kende opvallende veel uitvallers. Zo knepen onder anderen Alessandro De Marchi (in de eerste week nog rozetruidrager), Marc Soler (elfde in het klassement) en Gino Mäder (etappe-winnaar afgelopen weekeinde) in de remmen na een valpartij. Ook Alex Dowsett en Fausto Masnada stapten af.

Vrijdag zijn de sprinters weer aan bod, de etappe van Ravenna naar Verona is helemaal vlak. Zaterdag ligt de finish van de rit op de top van de gevreesde Monte Zoncolan.

De uitslag van de twaalfde Giro-etappe

STER reclame