De Belg Victor Campenaerts heeft in de vijftiende etappe van de Ronde van Italië zijn eerste ritzege in een grote ronde geboekt. De 29-jarige renner van Qhubeka-ASSOS versloeg zijn medevluchter Oscar Riesebeek op de streep in natte straten van Gorizia.

Riesebeek, de Nederlandse renner van Alpecin-Fenix die in de Giro zijn debuut maakt in een grote ronde, deed in de slotfase meerdere pogingen om zijn Belgische collega te lozen en kwam tekort in de sprint.

Riesebeek komt nét tekort voor etappezege in Giro, Campenaerts mag juichen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Dit was de kans van mijn leven. Ik maakte een fout. Of nouja, een fout... hij was ook heel sterk. Op dit moment ben ik heel teleurgesteld", reageerde de 28-jarige Riesebeek direct na zijn tweede plaats.

Etappe stilgelegd na zware valpartij

Een dag na de zware rit naar Monte Zoncolan, waar rozetruidrager Egan Bernal zijn positie in het klassement verstevigde, stond er op Eerste Pinksterdag een etappe zonder gevreesde bergen op het programma. Op weg naar het Italiaanse Gorizia reden de renners deels door Slovenië, waar ze drie keer de Gornje Cerovo over moesten; een pukkel van de vierde categorie (1,7 kilometer à 8,5%).

De relatief korte rit (147 kilometer) werd vlak na de start geneutraliseerd vanwege een zware valpartij, waarbij ook Jumbo-Visma-renner Jos van Emden betrokken was.

Een aantal renners ging hard tegen het asfalt op een smalle weg, waardoor de doorgang voor de hulpdiensten en ploegleiderswagens geblokkeerd werd. Daarop besloot de organisatie om de etappe stil te leggen.

Van Emden kon niet verder en werd met vijf gebroken ribben, een longkneuzing en schaafwonden afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook de nummer zes in het klassement - Emanuel Buchmann (Bora) moest gehavend afstappen. Dat gold ook voor Natnael Berhane (Cofidis) en Ruben Guerreiro (EF). De Italiaanse sprinter Giacomo Nizzolo, die vrijdag een zijn eerste rit won, besloot voor de etappe al om zijn koffers te pakken.

Toen de koers na het oponthoud weer werd vrijgegeven, ontstond er al snel een grote kopgroep van vijftien renners. Bauke Mollema (Trek) en debutanten Riesebeek en Lars van den Berg (FDJ) vormden de Nederlandse vertegenwoordiging.

De aanvallers kregen alle ruimte van het peloton, waardoor al snel duidelijk werd dat de winnaar voor de achtste keer deze Giro uit de kopgroep zou komen. De vluchters begonnen met een voorsprong van bijna 13 minuten aan de laatste beklimming van de Gornje Cerovo.

Riesebeek baalt, maar beseft ook dat dit pas zijn eerste grote ronde is.

Regen in slotfase

Met nog 22 kilometer te gaan demarreerde Riesebeek samen met Campenaerts en de Spanjaard Albert Torres (Movistar) uit de kopgroep. De Nederlander en de Belg lieten hun Spaanse collega, die weigerde echt mee te werken, achter op de laatste klim in Slovenië, waar het inmiddels flink was gaan regenen.

Riesebeek en Campenaerts samen in de aanval in de regenachtige slotfase RCS

In de laatste tien kilometer stokte ook de samenwerking tussen de twee Nederlands sprekende renners. Riesebeek deed meerdere pogingen om van Campenaerts af te komen ook de Belg leek liever niet te willen sprinten om de ritzege, maar dat gebeurde toch.

Riesebeek ging vroeg aan, waarna Campenaerts hem in de laatste meters nog voorbij kon steken.

Klassementsrenners in spaarstand

De klassementsrenners daagden elkaar niet uit. Ineos hield de controle in het peloton, waar in de regenachtige slotfase geen risico's genomen werden. Het peloton kwam ruim zeventien minuten na winnaar Campenaerts over de streep.

De favorieten probeerden bovendien hun benen te sparen voor de koninginnenrit die maandag op het programma staat. De Colombiaanse klassementsleider Egan Bernal (Ineos) start dan opnieuw in de roze trui.

De uitslag van etappe 15 in de Giro d'Italia

STER reclame