Ongeluk bij kabelbaan in Italië
NOS NieuwsAangepast

Dodental ongeluk met Italiaanse kabelbaan opgelopen tot veertien

Het dodental van het ongeluk met de kabelbaan bij het Italiaanse meer Lago Maggiore is opgelopen tot veertien. Een van de kinderen die was overgevlogen naar een ziekenhuis in Turijn, is daar vanavond overleden. Er is nu nog één overlevende van het ongeluk.

Een cabine met vijftien mensen stortte vanmiddag de diepte in toen een kabel het begaf. Na het ongeluk werden in de gondel negen lichamen gevonden. In het bosrijke gebied op de berg werden later nog vier lichamen aangetroffen.

Het ongeluk gebeurde met de Stresa-Alpino-Mottarone-kabelbaan. In eerste instantie was onduidelijk hoeveel mensen er aan boord waren van de cabine waarin plek is voor veertig personen.

Op de beelden is de zwaar gehavende cabine te zien:

Eerste beelden ongeluk Italiaanse kabelbaan

Een kabel begaf het 300 meter onder het eindpunt, waar de installatie een hoogte bereikt van 1491 meter. Hoe dat kon gebeuren, is niet duidelijk. De cabine stortte tientallen meters naar beneden op de berg in ruig bebost gebied, zei NOS-correspondent Mustafa Marghadi in het NOS-programma Langs de Lijn op NPO Radio 1. "Het was voor de hulpdiensten lastig om daar te komen."

De Mottarone-kabelbaan verbindt het Lido di Stresa-plein met de top van de berg die het Lago Maggiore scheidt van het Ortameer, een tocht van 20 minuten.

Duitse toeristen

Over de identiteit van de slachtoffers is niks bekendgemaakt. Onder de dodelijke slachtoffers zijn Duitse toeristen, schrijven Italiaanse media. "Ik kan me voorstellen dat het veel Italianen waren, die op een zondag weer een uitje wilden maken", zegt Marghadi.

Vanwege de coronamaatregelen was de kabelbaan een tijd gesloten. Gisteren ging die voor het eerst weer open. Het laatste grote onderhoud aan de lift werd tussen 2014 en 2016 uitgevoerd.

Het ministerie van infrastructuur heeft gezegd dat er een onderzoekscommissie komt om te onderzoeken hoe het ongeluk kon gebeuren. De Italiaanse premier Mario Draghi spreekt zijn medeleven uit aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl