NOS Sport

Van Dijke en judobond niet blij met bezwaar Polling: 'Siert haar niet'

Olympisch ticket judoka Van Dijke onzeker na bezwaar Polling: 'Siert haar niet'

De Nederlandse judoploeg bereidt zich momenteel voor op de WK, die van 6 tot en met 13 juni gehouden worden in Boedapest, maar op het persmoment voorafgaand aan het mondiale toernooi werd er niet alleen over de sportieve ambities van de judoka's gesproken.

Tjaart Kloosterboer, directeur topsport van de judobond, kwam namelijk niet onder het onderwerp 'Kim Polling' uit. Polling maakte maandag bekend dat ze officieel bezwaar aangetekend heeft tegen de beslissing van de selectiecommissie om niet haar, maar Sanne van Dijke in de klasse tot 70 kilogram naar de Olympische Spelen te sturen.

Door het bezwaar van Polling staat het olympisch ticket van haar concurrente Van Dijke op de tocht. "Ik heb er gemengde gevoelens bij", erkende de 25-jarige judoka die nu even in de wachtkamer moet plaatsnemen. "Het siert haar natuurlijk niet dat ze eerst zegt dat ze het ermee eens is en het kort voor de Spelen toch aanvecht. Maar ik heb vertrouwen in een goede afloop."

'Zorgvuldige procedure'

Ook Kloosterboer, tevens voorzitter van de selectiecommissie, denkt dat het startbewijs van Van Dijke blijft staan. "Ik heb het idee dat we een zeer zorgvuldige procedure hebben gemaakt", legde hij uit tijdens het persmoment. "We hebben ons goed laten leiden door de mening van de olympische coaches en ik hoop dat we daarin procedureel geen fouten hebben gemaakt."

Volgens Polling zijn er in de selectieprocedure echter meerdere zaken fout gegaan: de statistieken waren niet volledig, er was niet van tevoren duidelijk gemaakt dat de laatste toernooien het zwaarst zouden tellen en de manier waarop de sterkte van iedere tegenstander is berekend, klopte volgens Polling niet.

Polling legt uit waarom ze bezwaar aantekent.

Bezwaar Polling tegen olympisch ticket Van Dijke: 'Ik scoor simpelweg beter'

Kloosterboer is niet blij met de timing van Polling en vindt het storend voor de judoka's die zich momenteel voorbereiden op de WK. "Ik hoop dat we snel klaar zijn met deze bezwaarprocedure, zodat de voorbereiding op de Spelen in elk geval niet in het geding komt."

Die opmerking schoot bij Polling in het verkeerde keelgat. "Op 2 mei heb ik Kloosterboer al op de hoogte gebracht van mijn bezwaren", liet Polling telefonisch weten aan de NOS. "Hij heeft er zelf voor gekozen om daar niet op te reageren."

Garanties dat de zaak snel afgehandeld is, heeft Kloosterboer echter niet. "Stel je voor dat de bezwaarcommissie zegt dat we een fout hebben gemaakt, dan heeft Van Dijke ook weer alle recht om daar bezwaar tegen te maken. Dan ben je sowieso weer één tot anderhalve week verder."

Van Dijke kwam nog niet eerder in haar carrière uit op de Olympische Spelen, Polling werd in 2016 in de eerste ronde uitgeschakeld.

Ook de timing van het WK, zo'n acht weken voor de Spelen, in Tokio doet de nodige wenkbrauwen fronsen. Bondscoach Maarten Arens had het liever anders gezien. 'Dit past totaal niet in de opbouw naar de Spelen, maar we moeten het ermee doen. Maar dit is wel een WK, hè. Er staan titels op het spel. Maar natuurlijk, het risico op blessures bestaat."

Om die reden hebben olympiërs als Henk Grol en Noël van 't End zich afgemeld voor de titelstrijd. Maar er zijn ook judoka's voor wie de WK nog belangrijk is voor plaatsing voor Tokio.

Plaatsing Verhagen 'kan niet mis', Nederland verzekerd van Tokio met gemengde team

Dat geldt op papier voor Sanne Verhagen in de klasse -57 kilogram, maar bondscoach Arens weet beter. "We hebben gerekend en gerekend en denken dat Sanne niet meer van de eerste plaats op de continentale ranglijst af kan gaan. Dus die druk is eraf."

Verhagen was het laatste puzzelstukje dat nodig was om ook een Nederlandse deelname in het onderdeel 'gemengde teams' in Tokio te garanderen. "Dat is gewoon klaar", is Arens stellig. "Wij gaan meedoen aan de mixed teams."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl