Bezwaar Polling tegen olympisch ticket Van Dijke: 'Ik scoor simpelweg beter'

Kim Polling legt zich niet neer bij het besluit van de judobond om niet haar, maar Sanne van Dijke naar de Olympische Spelen te sturen. De nummer vier van de wereldranglijst heeft officieel bezwaar aangetekend tegen de beslissing van de selectiecommissie.

In de klasse tot 70 kilogram behoort zowel Van Dijke, die vijfde staat op de wereldranglijst, als Polling tot de wereldtop. Omdat elk land per gewichtsklasse maar één judoka mag afvaardigen naar Tokio was het voor de selectiecommissie een "hoofdpijndossier" om te bepalen wie van de twee het ticket zou krijgen.

Laatste drie toernooien

Om discussie achteraf voor te zijn, had de judobond een lijst met criteria opgesteld. Een belangrijk onderdeel daarin zijn de wedstrijdstatistieken. Ook is in het document duidelijk gemaakt welke wedstrijden zouden meetellen als selectiemoment.

Toen de selectiecommissie vorige maand bekendmaakte dat de keuze op Van Dijke was gevallen, vertelde Tjaart Kloosterboer (directeur topsport van de judobond en voorzitter van de commissie) dat er op basis van de aangewezen kwalificatiemomenten "geen significant verschil te zien was" tussen de twee. Daarom is er vooral gekeken naar de laatste drie toernooien van dit jaar. Op basis daarvan, en na gesprekken met vier olympische judocoaches, oordeelde de commissie dat Van Dijke als beste uit de bus kwam.

In maart veroverde Van Dijke de Europese titel in Lissabon, terwijl Polling zich in dat toernooi met een elleboogblessure afmeldde voor de strijd om het brons.

Kim Polling maakt bezwaar tegen het besluit van de selectiecommissie ANP

Toen Polling het nieuws net gehoord had, zei ze dat ze zich neer zou leggen bij het besluit. Maar toen ze zich wat meer probeerde te verdiepen in de beweegredenen, veranderde de viervoudig Europees kampioene van gedachten.

'Ik scoor simpelweg beter'

Polling is van mening dat er meerdere zaken fout zijn gegaan; de statistieken zijn niet volledig, er is niet van te voren duidelijk gemaakt dat de laatste toernooien het zwaarst zouden tellen en de manier waarop de sterkte van iedere tegenstander is berekend klopt volgens Polling niet.

Ook vindt ze het raar dat het onderlinge resultaat tussen haar en Van Dijke niet meetelt en zet ze haar vraagtekens bij de vraag of de geraadpleegde coaches wel de juiste informatie hebben gekregen.

"Ik scoor simpelweg beter op bijna alle relevante statistieken", zegt de nummer vier van de wereld, die bij de EK waar Van Dijke het goud veroverde uit voorzorg uit het toernooi stapte met een elleboogblessure.

Sanne van Dijke kreeg de voorkeur boven Kim Polling EPA

"Er is vanaf december altijd heel goed en zorgvuldig met ons gecommuniceerd. En altijd is er gezegd: de toernooien in 2021 tellen niet zwaarder mee dan andere toernooien uit het kwalificatietraject", vervolgt Polling. "Als ik had geweten dat het EK zo belangrijk zou zijn, had ik natuurlijk voor brons gejudood. Blessure of niet, ik was gaan judoën, want dan had ik die medaille nodig gehad."

De bezwaarcommissie, die bestaat uit drie onafhankelijke juristen, heeft tot uiterlijk vrijdag 28 mei 17.00 uur de tijd om te reageren op het bezwaarschrift van Polling. De commissie zal zich vooral buigen over de vraag of de procedure juist is uitgevoerd.

"Ik wil gewoon antwoorden. Ik wil gewoon dat degene die echt het meeste kans heeft op een medaille, gestuurd wordt. En dat het niet een amateuristische beslissing is geweest. Ik hoop echt niet dat dat is gebeurd", aldus de judoka.

Bekijk hieronder de uitleg die Kloosterboer eind april gaf over het besluit om Sanne van Dijke en niet Kim Polling naar Tokio te sturen.

Kloosterboer over 'hoofdpijndossier' Van Dijke/Polling: 'Naar periode na corona gekeken'

Kloosterboer, voorzitter van de selectiecommissie, blijft, ondanks het bezwaar van Polling, achter het besluit staan om Van Dijke naar de Spelen te sturen. Zo valt te lezen in een verklaring van Judo Bond Nederland. "In de gewichtsklasse -70 kg is er sprake van twee Nederlandse judoka's die bij de absolute wereldtop behoren. Het doel van Judo Bond Nederland is en blijft om de judoka met de beste kans op een olympische medaille te selecteren."

"Voor de selectiecommissie is dat, op basis van alle selectiecriteria, verzamelde en gevraagde informatie, Sanne van Dijke. Dit hebben we ook geheel transparant naar Kim Polling onderbouwd. Desalniettemin heeft elke sporter, dus ook Kim, het recht om bezwaar te maken."

STER reclame