Sanne van Dijke ANP

De judobond heeft zijn definitieve selectie voor de Olympische Spelen bekendgemaakt. Kersvers Europees kampioene Sanne van Dijke zal in de klasse tot 70 kilogram haar debuut maken op de Spelen.

Dat is een hard gelag voor Kim Polling, die Tokio ondanks haar derde plaats op de wereldranglijst aan haar neus voorbij ziet gaan.

Ook Van Dijke staat hoog op die mondiale ranking; één plekje lager dan Polling met een minimaal verschil tussen beiden. Het maakte de strijd tussen de twee judoka's een zeer interessante. Voor de buitenwereld, althans.

Polling voerde de druk op

Voor Polling niet. Voor aanvang van de EK, anderhalve week geleden, liet ze in het Dagblad van het Noorden optekenen niet wakker te liggen van Van Dijke. "Ze heeft nog nooit laten zien met de druk om te kunnen gaan. Ik vind onze concurrentiestrijd gewoon écht niet spannend."

Maar waar Polling in de halve finales van de EK sneuvelde, ging Van Dijke met de Europese titel aan de haal.

Vier jaar na eerste titel is judoka Van Dijke weer Europees kampioen

Polling liep in Lissabon bovendien een elleboogblessure op, waardoor ze in de strijd om het brons verstek moest laten gaan.

Ook Grol en Steenhuis naar Tokio

Naast Van Dijke kunnen ook Henk Grol en Guusje Steenhuis zich definitief opmaken voor olympische deelname. Beiden grepen zilver op de EK in Lissabon en leken daarmee al zeker van Tokio.

Grol versloeg bovendien op weg naar die EK-medaille zijn grote concurrent in de klasse boven de 100 kilogram, Roy Meyer.

'Hoofdpijndossier'

Tjaart Kloosterboer (directeur topsport van de judobond) vormde samen met Charles van Commenée (hoofdcoach van de Atletiekunie) de selectiecommissie die het besluit moest nemen.

In het geval van Grol en Steenhuis was het verschil duidelijk. Maar in de klasse tot 70 kilogram, de klasse van Van Dijke en Polling was de keuze niet makkelijk, vertelt Kloosterboer. "Dat was een hoofdpijndossier. Je hebt met twee wereldtoppers te maken. Het betekent dat je keuzes moet maken op vierkante millimeters. Uit alle kwalificatiewedstrijden kwam niet echt een significant verschil."

In onderstaande video legt Kloosterboer uit hoe de selectiecommissie tot de keuze voor Van Dijke is gekomen.

Kloosterboer over 'hoofdpijndossier' Van Dijke/Polling: 'Naar periode na corona gekeken'

Uiteindelijk is er vooral gekeken naar de laatste drie toernooien: de masters in Doha, grandslam in Tel Aviv en de Europese kampioenschappen in Lissabon. "Als je een optelsom over die drie toernooien maakt, staat Sanne er met twee medailles ten opzichte van Kim (een medaille) beter voor", aldus Kloosterboer.

"En dat was niet alles: we hebben gisteren zeer uitgebreide interviews gehad met alle olympische coaches en hen naar argumenten naar gevraagd. Alle informatie hebben we gewogen, en toen hebben we besloten dat er een licht voordeel ontstond voor Sanne van Dijke", aldus Kloosterboer.

Niet in alle judoklassen was een besluit van de selectiecommissie nodig; Noël van 't End, Juul Franssen, Tornike Tsjakadoea, Frank de Wit en Michael Korrel hadden hun ticket voor Tokio al binnen.

De Nederlandse judoka's die in actie mogen komen op de Spelen

Judoka Gewichtsklasse (m/v)
Sanne van Dijke -70 kilogram (v)
Henk Grol +100 kilogram (m)
Guusje Steenhuis -78 kilogram (v)
Noël van 't End -90 kilogram (m)
Juul Franssen -63 kilogram (v)
Tornike Tsjakadoea -60 kilogram (m)
Frank de Wit -81 kilogram (m)
Michael Korrel -100 kilogram (m)

STER reclame