Grol klopt Meyer in beladen EK-duel, pakt zilver en lijkt zeker van Spelen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Henk Grol kan zich vrijwel zeker gaan opmaken voor de Olympische Spelen. In Lissabon verloor hij in de klasse boven de 100 kilogram weliswaar de finale van de EK judo, maar in een onderling duel had hij wel zijn rivaal en enige concurrent voor een olympisch ticket, Roy Meyer, verslagen.

Grol is ervan overtuigd dat hij aangewezen wordt voor Tokio: "Mijn enige doel was te laten zien dat ik de beste ben, dit is het resultaat."

Grol werd in de EK-finale na een minuut op ippon geklopt door de Rus Inal Tasoev. Meyer verloor de strijd om het brons van de Georgiër Guram Tushishvili.

Stevige woordenwisseling Grol en Meyer

Eerder op de dag had Grol in de kwartfinales Meyer al verslagen in een beladen en onvriendelijk duel. Na afloop volgde een stevige woordenwisseling.

Grol: "Hij wilde graag een clash, dat heeft hij meerdere keren ook voor de camera gezegd. Nu is er een clash geweest, hij had geen schijn van kans. Dit is het resultaat, ik ga naar Tokio. Ik ga naar mijn vierde Spelen en ik ga mijn derde olympische medaille winnen over drie maanden."

Grol over clash met Meyer: 'Irritant gedrag, hij had geen schijn van kans'

Ook Meyer gaf aan dat het er niet altijd vriendelijk aan toe ging, maar dat kwam volgens hem door alle emoties die na drie jaar loskwamen: "Ik denk dat er veel frustratie zat, vanuit die frustratie praten we met elkaar. Het kwam misschien over als uitschelden maar dat was het niet."

Vierde Spelen lonken voor Grol

Alhoewel de inmiddels 36-jarige Grol zeker is van zijn zaak moet de beslissing nog wel officieel worden genomen. De EK zijn het laatste meetmoment voor de judobond als het gaat om de verdeling van olympische tickets. Eind deze maand wordt na een kwalificatietraject van drie jaar besloten wie er naar Tokio mogen.

EK's, WK's en diverse andere toernooien tellen mee, net als een aantal andere criteria zoals stressbestendigheid, mentale weerbaarheid en blessuregevoeligheid. Nederland mag per gewichtsklasse slechts één judoka afvaardigen.

Als Grol inderdaad naar de Spelen gaat dan worden het zijn vierde Olympische Spelen, maar het is dan wel de eerste keer dat hij zal uitkomen in de zwaarste gewichtsklasse. In 2008 en 2012 won hij brons op de Olympische Spelen in de categorie tot 100 kilogram.

Meyer neemt Grol niets kwalijk: 'Kwam veel emotie uit en was lompheid van mij'

Jesper Smink zorgde in de eerste ronde in de gewichtsklasse tot 90 kilogram voor een daverende verrassing. Hij won met een golden score van de nummer een van de wereld, de Spanjaard Nikoloz Sherazadishvili. Smink eindigde het toernooi uiteindelijk als zevende.

In dezelfde klasse trok wereldkampioen Noel van 't End zich terug voor de herkansing na een nederlaag in de kwartfinales. Hij wil zich richten op de WK in juni in Boedapest. Michael Korrel verloor in de klasse tot 100 kilogram direct zijn eerste partij.

STER reclame