Sanne van Dijke mag naar Tokio
NOS Sport

Opluchting bij judoka Van Dijke, ongeloof bij Polling: 'Had het echt niet verwacht'

Stijf van de spanning zat judoka Sanne van Dijke op Koningsdag op haar kamer op Papendal, te wachten op een telefoontje van de selectiecommissie met nieuws over de definitieve verdeling van de olympische tickets. Toen ze uiteindelijk gebeld werd met goed nieuws, was de ontlading enorm.

"Opluchting, erkenning, blijheid, alles in één. Het was de langste dag uit mijn leven", reageerde Van Dijke even later.

Van Dijke dolblij met ticket voor Tokio: 'Opluchting, erkenning, blijheid'

Van Dijke was de laatste maanden in een hevige strijd verwikkeld met Kim Polling om het enige olympische startbewijs in de klasse tot 70 kilogram. De selectiecommissie keek daarbij naar de prestaties in de afgelopen drie jaar en oordeelde dat het verschil tussen de twee wereldtoppers - Polling is de nummer drie van de wereld, Van Dijke de nummer vier - miniem was.

Daarom werd gekeken naar de prestaties tijdens de laatste drie grote toernooien van dit jaar: de masters in Doha, de grandslam in Tel Aviv en de EK. Uiteindelijk besloot de commissie, ook na gesprekken met olympische judocoaches, dat Van Dijke daarbij licht in het voordeel was. De 25-jarige judoka veroverde twee weken geleden de Europese titel.

Polling verloor bij de EK de halve finale en meldde zich met een elleboogblessure af voor de strijd om het brons. In 2018 kampte Polling met een hernia en vorig jaar werd ze nog geopereerd aan haar knie.

'Goede tactiek'

"In het begin was het jagen op haar, op een gegeven moment ben ik meer op gelijke voet gekomen. Ik ben nooit voldaan geweest, want je weet dat alles tot de laatste seconde telt. Pas na het EK heb ik pas alles losgelaten", kijkt Van Dijke terug op de tweestrijd met Polling, die wat haar betreft geen tweestrijd was.

"Ik ben gewoon met mezelf bezig geweest. Ik heb geen invloed op wat Kim doet, alleen op wat ikzelf doe. Daar heb ik me altijd op gefocust, en dat heeft tot dit geleid. Dat was denk ik dus uiteindelijk de goede tactiek", aldus een lachende Van Dijke.

Kim Polling

Voor Polling kwam het telefoontje met het slechte nieuws als een grote verrassing. "Ik kan het nog niet zo geloven eigenlijk. Ik denk dat het nog komt. Ik had het echt niet verwacht. Alle statistieken wijzen mijn kant op", reageerde Polling in Langs de Lijn En Omstreken.

"Toen ik dit jaar de Masters, het sterkst bezette toernooi van de drie meetmomenten, een medaille pakte, dacht ik dat het binnen was. Ik heb die laatste twee momenten niet gezien als piekmomenten. Dat is dus kennelijk niet handig geweest", legt Polling haar verbazing uit.

"De masters is het toernooi met de top-32 van de wereld. Ik win daar van de wereldkampioen en pak de bronzen medaille. De Olympische Spelen zijn een mondiaal toernooi, geen Europees toernooi. In Tel Aviv verlies ik van Sanne om brons, maar ik sta wel in het finaleblok. En het is niet zo dat ik dit jaar elk toernooi de eerste ronde eruit lig..."

"Ik heb er totaal geen spijt van, want ik was gewoon bezig met mijn voorbereiding richting de Spelen. Ik had het niet anders willen doen, maar het is wel heel zuur nu", aldus Polling.

Ondanks haar verbazing gaat Polling geen bezwaar indienen tegen het besluit. "Dit is de keuze van de judobond, daar leg ik me bij neer. Ik ben het er niet mee eens, maar het is wat het is", aldus de 30-jarige judoka die nog altijd van plan is om door te gaan tot de Spelen van 2024.

Inmiddels heeft Polling haar concurrente ook al gefeliciteerd, via een appje: "Gefeliciteerd Sanne, heel veel succes met je verdere voorbereiding. En ik hoop echt dat je daar in Tokio kunt laten zien waarom jij geselecteerd bent. Met dan zo'n spierbal erachter", leest Polling voor. "En dat hoop ik ook echt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl