Roman Protasevitsj wordt opgepakt bij een betoging in 2017
NOS NieuwsAangepast

Vader van journalist Protasevitsj over video: waarschijnlijk is zijn neus gebroken

"Dat zijn niet zijn woorden, het is niet zijn intonatie. Hij gedraagt zich heel gesloten en is duidelijk nerveus. Waarschijnlijk is zijn neus gebroken en hij zit onder de make-up. De linkerkant is wat opgezwollen."

Aan het woord is Dzmitry Protasevitsj, de vader van de Wit-Russische journalist en activist die zondag in Minsk uit een 'gekaapt' vliegtuig werd gehaald. Zijn vader bekeek de video waarin zijn zoon Roman bekent dat hij demonstraties tegen de Wit-Russische regering heeft georganiseerd. Ook zegt hij dat hij goed wordt behandeld en dat hij gezond is.

Dzmitry Protasevitsj is ervan overtuigd dat zijn zoon door zijn ondervragers onder druk is gezet en waarschijnlijk is mishandeld:

'Waarschijnlijk is zijn neus gebroken en hij zit onder de make-up'

De video van zijn zoon verscheen op sociale media en wordt door Wit-Russische overheidskanalen gedeeld. Onduidelijk is wanneer hij is opgenomen.

Op sociale media werd al gewezen op mogelijke verwondingen op het voorhoofd van Roman. Op de beelden zijn vlekken in zijn gezicht te zien:

Protasevitsj legt videoverklaring af vanuit gevangenis, waarschijnlijk onder dwang

Roman Protasevitsj is de oud-hoofdredacteur van het Telegramkanaal Nexta, dat vorig jaar tot demonstraties tegen de Wit-Russische dictator Loekasjenko opriep. Zondag was hij met een toestel van Ryanair onderweg van Griekenland naar Litouwen toen het vliegtuig vanwege een bommelding werd omgeleid naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Dat gebeurde op last van de Wit-Russische autoriteiten. De bommelding was vals.

In Minsk werden Protasevitsj en zijn Russische vriendin Sofia Sapega uit het vliegtuig gehaald. De EU en de VS eisen dat ze worden vrijgelaten.

Wraakactie

Dzmitry Protasevitsj woont met zijn vrouw in Polen. Volgens hem is de nepbommelding alleen gedaan om het vliegtuig met zijn zoon aan boord tot landen te dwingen, zodat die kon worden opgepakt. In zijn ogen was het een wraakactie, "om anderen te waarschuwen: dit kunnen wij doen".

Hij is blij met de reactie van de EU en andere landen. "We denken dat de EU genoeg druk op de regering van Wit-Rusland kan uitoefenen om alle politieke gevangenen vrij te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl