Westkust India getroffen door zwaarste orkaan in 20 jaar
De westkust van India wordt getroffen door de zwaarste orkaan in meer dan twintig jaar. Zeker 21 mensen zijn om het leven gekomen.
Voor de kust van Mumbai wordt gezocht naar de opvarenden van twee schepen die door de orkaan in de problemen zijn gekomen. Een schip is gezonken en een ander is op drift geraakt. Van de 273 mensen aan boord van het gezonken schip zijn volgens de Indiase marine 177 opvarenden gered. De rest is vermist. Over het lot van de ruim honderd opvarenden op het andere schip is niets bekendgemaakt.
De orkaan veroorzaakte op sommige plaatsen een ravage:
Orkaan Tauktae trok de afgelopen dagen al een spoor van vernieling in de zuidwestelijke deelstaten van India en kwam gisteravond met een snelheid van bijna 200 kilometer per uur aan land in de deelstaat Gujarat. Tauktae zwakte vrijwel meteen af, maar richtte desondanks veel schade aan.
Door hevige regenbuien en zware windstoten zijn woningen verwoest en zijn bomen en elektriciteitspalen omvergeblazen. Op sommige plekken kwam volgens het Indiase meteorologisch instituut het water 3 meter hoger dan normaal te staan. De luchthaven van Mumbai is uit voorzorg dicht. Ook verschillende verkeersaders zijn afgesloten.
De meteorologische dienst verwacht ook de komende dagen zware regenval in veel delen van Gujarat en deelstaat Maharashtra, waar Mumbai ligt.
Tweede coronagolf
De afgelopen dagen werden zo'n 150.000 mensen geëvacueerd om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Dat was nog een hele klus. "Dat was nu extra lastig, er moest natuurlijk rekening gehouden worden met corona", zegt correspondent Aletta André. "Er moesten bijvoorbeeld genoeg opvangplaatsen zijn, zodat mensen ook afstand van elkaar konden blijven houden." Uit verschillende ziekenhuizen in de kustgebieden zijn coronapatiënten geëvacueerd.
India kampt op dit moment met een zware tweede golf van het virus. Daarbij vallen volgens de officiële cijfers dagelijks zo'n 4000 doden. Ziekenhuizen zijn overbelast, het verzorgend personeel is uitgeput en er zijn onvoldoende zuurstof- en medicijnvoorraden.
"Dankzij lokale media en lokale ambtenaren die sinds afgelopen week dodentallen delen, wordt langzaamaan duidelijk hoe erg het hier is", zegt André. "Die aantallen liggen nog veel hoger dan de officiële aantallen."
Volgens André zijn de besturen van veel deelstaten bang dat zij de schuld krijgen van de hoge besmettingscijfers. "Premier Modi heeft de deelstaten opgeroepen om meer te gaan testen en dat ze niet bang hoeven zijn dat hogere aantallen iets zeggen over hun prestaties."